Inspiratie om te trakteren op het werk

Inspiratie om te trakteren op het werk

Trakteren op werk

Je bent (bijna) jarig. Gefeliciteerd!

Op zo’n moment verwachten je collega’s dat je gaat trakteren. Maar wat nou als jij daar eigenlijk niet zo’n zin in hebt? Je bent niet de enige! Uit een poll van AD.nl blijkt dat 57% van de mensen alleen trakteert op het werk omdat het moet, maar het kan missen als kiespijn. Je wilt niet in de spotlight staan, je vindt het spannend of je weet gewoon niets om te trakteren. De één is vegetarisch, de ander heeft een glutenallergie en de derde is net begonnen met diëten.

En dan moet je ook nog nadenken over de juiste timing. Trakteren op je werk: het lijkt wel een onmogelijke missie. Daarom acht tips voor inspiratie én praktische tips waarmee je niet alleen je collega’s blij maakt, maar waarmee je het trakteren ook leuk houdt voor jezelf.

 

Trakteer vooral iets waar je je goed bij voelt en wat je zelf ook lekker vindt. Heb je helemaal geen inspiratie? Check dan deze opties:

 1. Hartige broodjes. Bij verjaardagen denkt iedereen aan taart. Verras je collega’s eens met een hartige hap. Ga bij de bakker langs en kies saucijzen-, worsten-, maar ook kaasbroodjes uit. Zo heb je ook iets voor de vega’s. Lekker om kort voordat je gaat trakteren de broodjes even op te warmen in de oven.

 2. Fruitspiesjes. Zit je net in de gezonde flow? Maak fruitspiesjes! Leuk om fruit van het seizoen te kiezen en het ziet er ook nog eens vrolijk uit. Met een bakje gesmolten chocolade ernaast bied je toch nog de mogelijkheid om te cheaten.

 3. Bananenbrood. Heel simpel om de avond voor je verjaardag te bakken. Maak twee varianten zodat degene die allergisch is voor noten ook nog een keus heeft. Banenbrood heeft een paar flinke voordelen in vergelijk met een gewone cake, zo zit er vaak geen of minder suiker en bloem in, de zoete smaak komt van de bananen. De bloem wordt vervangen door amandelmeel, dus het is ook geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

 4. Zeeuwse Bolussen. Origineel idee, want veel mensen zullen deze traktatie niet kennen. Het lijkt op een zoet koffiebroodje met veel suiker en kaneel. Ook al zijn ze kleverig, samen met een pak servetjes maak je je collega’s zeker blij.

 5. Baklava. Een dessert uit de Griekse en Turkse keuken kan zomaar omgetoverd worden tot fijne traktatie op je werk. De laagjes filodeeg zijn meestal gevuld met stukjes noot, walnoot, pistache of amandel. Het geheel wordt na het bakken doordrenkt met zoete siroop van suiker of honing. Hierbij zijn ook de servetjes wel noodzakelijk.

 6. Gehaktballetjes of bitterballen. Zin in een wat minder gezonde hap? Ga dan rond met een schaal vol bitterballen of kies voor een snackmix met frikadelletjes, bami hapjes en kaasstengels. Je zult verstelt staan hoe blij je collega’s hiervan worden. Iets minder ongezond doen? Maak zelf de dag van tevoren gehaktballetjes in bijvoorbeeld tomatensaus. Serveer met satéprikkertjes en klaar is Kees.

 7. Mini quiches. In cupcake vormpjes maak je snel en gemakkelijk miniquiches. Maak twee varianten zodat je collega’s nog kunnen kiezen tussen vlees, vis of vega. Het is vrij gezond, het ziet er leuk en feestelijk uit, en je kan trakteren tijdens de lunch wat weer voor een lekkere afwisseling zorgt. Win-win situatie!

 8. Rauwkost met zelfgemaakte dip. Maak bakjes met komkommer, paprika, tomaatjes en wortelen en verspreid ze over alle tafels. Zet daarnaast een bakje met een zelfgemaakte dip, zoals bijvoorbeeld humus. Dippen en smullen maar!

En dan nog de vragen: wanneer en hoe kondig je het aan? En wat is de juiste hoeveelheid? Dit zijn onze praktische trakteertips:
 

 1. Het moment is belangrijk. Ga je voor een zoete traktatie, dan is einde ochtend (wel ruim voor de lunch) een goed moment. Lekker met een kopje koffie of thee erbij! Een hartige traktatie kun je beter einde middag serveren, op bitterballen om 11.00 uur ’s ochtends zit niemand te wachten! En hartig zoals quiche of rauwkost kan natuurlijk ook prima tijdens de lunch.

 2. Hoe kondig je jouw traktatie aan? Heb je geen zin om in het middelpunt van de belangstelling te staan, dan stuur gewoon een mailtje dat er voor iedereen een traktatie in de keuken klaarstaat omdat je jarig bent. Dan kan iedereen zelf weten wanneer hij of zij de traktatie ophaalt en hoef je er geen speciaal moment van te maken. Je kan ook rondgaan met een grote schaal, dat is iets minder anoniem dan alleen een mailtje, maar je voorkomt dat je in het midden van een groep staat die voor je gaat zingen.

 3. Over de hoeveelheid moet je goed nadenken.O Zorg dat er genoeg is voor iedereen, en hier geldt: liever te veel dan te weinig. Niks zo lullig voor die ene collega die net achter het net vist. Inventariseer een paar dagen van tevoren even wie er wel op kantoor is en wie niet, dan weet je zeker dat je genoeg hebt!