Hoe zorg ik dat ik promotie krijg?

Door Monsterboard

Het is heel normaal om vooruit te willen komen in je carrière, maar dat ook daadwerkelijk doen kan wat lastiger zijn. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze alleen een betere baan kunnen krijgen door ergens anders te gaan werken. Maar er zijn vaak ook mogelijkheden bij je huidige werkgever, en waarschijnlijk niet alleen op de afdeling waar je nu werkt.

Als je bij een kleine onderneming werkt weet je vaak wel wat iedereen doet en lijkt het een logische stap om misschien manager te worden van jouw team. Maar in grotere organisaties liggen er misschien ook kansen voor je in een ander team of op andere afdelingen. Wij raden dan ook sterk aan om interne nieuwsbrieven en mededelingenborden in de gaten te houden om zicht te krijgen op jouw kansen binnen het bedrijf waar je nu werkt.

Kans maken op die promotie

Laat jezelf zien, wees niet degene die als laatste binnenkomt en als eerste naar huis gaat. Toon je managers dat je er volledig voor gaat en niet iemand bent die de kantjes eraf loopt.

Vanzelfsprekend doe jij je werk goed; je bereidt meetings goed voor en stuurt agenda's rond van te voren. Planningen zet je netjes uiteen en bewaak je strak. Je staat open om andere te helpen maar kan zelf ook andere om hun mening vragen om tot betere resultaten te komen. Doe je best om anderen te laten merken dat je je werk echt leuk vindt. Probeer een reputatie op te bouwen van iemand die altijd positief is en waar mensen graag mee samenwerken.

Dergelijke zaken lijken misschien vanzelfsprekend voor je, maar ze vallen wel op in een organisatie. Een collega waarmee het fijn werken is en die alles goed op orde heeft, heeft een streepje voor als ze iemand zoeken voor een nieuwe (hogere) functie.

De voorbereiding

Meestal is het niet nodig om je cv op te sturen, maar zal het wel enorm helpen als je aan de hand van documentatie kunt aantonen wat je de afgelopen jaren bereikt hebt. Leg daarom tijdens je werk altijd je eigen prestaties vast op papier, bewaar je beoordelingsgesprekken en documenten die gaat over jouw functioneren. Ook als het sollicitatieproces loopt via iemand waar je niet direct mee samenwerkt, blijkt uit deze documenten dat jij goed presteert.

Solliciteren op de functie

Heb je een interne vacature gezien waar je graag op wilt solliciteren? Neem contact op met de afdeling die hierover gaat, vaak een recruiter of HR. Of maak bij je manager kenbaar dat je interesse hebt in de functie.
Per bedrijf is het verschillend wat de procedure is om in aanmerking te komen voor een promotie of een hogere functie in het bedrijf. Het kan zijn dat ze in jou direct de geschikte persoon zien en dat je zo door kan stromen. Maar soms wordt de functie ook extern uitgezet en kom jij als kandidaat in de selectieprocedure - waarbij je misschien ook echt sollicitatiegesprekken moet voeren met je nieuwe manager. Dit betekent niet dat ze jou niet geschikt vinden! Bedenk je dat een recruiter er altijd zeker van wil zijn dat hij de juiste persoon voor de job aanneemt, ze willen jou dus ook vergelijken met andere kandidaten.

Managen van voormalige collega's

Als je de promotie krijgt is er kans dat je leiding gaat geven aan mensen die voorheen jouw collega's waren. Dat kan lastig zijn, voor jou en voor je oud-collega's. Voorkom dat deze nieuwe relatie jouw succes in de weg staat en bereid je goed voor op je nieuwe functie. Praat hierover met HR, ga het gesprek aan met (oud)collega's en wees niet bang om jouw eigen manager om advies te vragen over hoe je het beste kunt handelen. En lees vooral deze tips Van collega naar manager.

Probeer erachter te komen wat jouw mensen motiveert en concentreer je daarop. Dat is vaak de beste manier om een loyaal team te vormen en de doelstellingen van het management te bereiken. Maar, wordt ook weer niet te soft, je bent er namelijk om te werken en niet om vrienden te maken.