Hoe ga je om met eindejaarsdrukte?

Hoe ga je om met eindejaarsdrukte?

Het einde van het jaar is in zicht. De dagen worden donkerder, je energielevel is soms net even wat minder en de herfst laat zich van zowel z’n druilerige als mooie kant zien. Met de feestdagen in het vooruitzicht komt er een gezellige én hectische periode aan. Zowel privé als op je werk heb je een volle agenda. Want opeens is er toch nog extra budget dat op moet voor het einde van het jaar en die targets moeten toch ook echt gehaald worden. Hoe kom je deze drukke en stressvolle periode zo goed mogelijk door? Monster geeft je 8 tips.

Er zijn dagen en soms zelfs weken dat het net even te druk is, maar dat het echt niet anders kan. Je hebt alles goed onder controle, maar er is toch opeens zoveel tegelijk dat je echt even bij moet schakelen. En vervolgens blokkeer je volledig. De gouden regel is doseren. We leggen je uit wat je daarbij kan helpen.

 

1. Maak een overzicht.

Zorg dat je alle grote activiteiten en festiviteiten op één plek hebt staan. Een digitale of papieren agenda met alles erin helpt om overzicht te creëren. Maak per activiteit een planning met de juiste deadlines. Het opschrijven van je activiteiten zorgt niet alleen voor een goede to do lijst, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een opgeruimd hoofd. Een win-win dus!

2. Zeg nee.

Op een gegeven moment weet je dat je echt geen tijd hebt en moet je ook realiseren dat je niet alles zelf kan doen. Hoe moeilijk het ook lijkt, soms moet je dan dus nee zeggen. Vaak blijkt dat iets dan ook op een andere manier kan en dat het zo ook goed gaat. We hebben 7 tips voor je op een rij gezet over hoe je goed nee kan zeggen.

3. Elimineer afleiding.

Als je strakke deadlines hebt, is het belangrijk dat je geconcentreerd kan werken. Zet daarom soms je telefoon bewust even op stil en je mail uit. Ga werken op een plek waarvan je weet dat je met focus het beste resultaat realiseert. En spreek met jezelf af hoeveel tijd je hebt voor een bepaalde taak (bijv. door een wekker te zetten na 45 minuten). Door systematisch te werken, werk je ook effectiever. Laat je dus niet verleiden door opeens op Instagram uren kwijt te zijn aan kerstgerechten terwijl je eigenlijk iets anders had moeten én kunnen doen!

4. Ga afvinken.

Je hersens vinden bijna niets fijner dan een compliment. Het stofje (dopamine) dat hierdoor aangemaakt wordt, geeft energie zodat je weer verder kan. Natuurlijk is het dus goed om je collega’s die samen zijn eens een compliment te geven (en zelf te ontvangen natuurlijk 😉). Maar je kan jezelf ook een compliment geven! En wel door je goed te voelen over wat je doet. Door jezelf het gevoel te geven dat je een stap vooruit bent en je goed werk hebt verricht. Het afvinken van een to-do list werkt hiervoor perfect. Je komt hiermee dus niet alleen daadwerkelijk een stap verder met je werkzaamheden, maar krijgt ook de energie om weer door te gaan!

5. Borrel mee, maar met mate.

Drukke deadlines betekent niet alleen maar doorwerken. Zeker niet in deze periode. Sla dus die borrel of kerstlunch vooral niet over! Het contact met je collega’s en andere werkrelaties kan juist worden versterkt door deze informele momenten. Maar pas op, borrel wel met mate. Want je wil niet degene zijn die met een glaasje op de controle verliest en daar de volgende dag spijt van heeft...

6. Zorg voor echte rust.

Het grootste gevaar van een te drukke periode is dat je altijd maar doorgaat. Tot later doorwerken, meteen door naar het etentje en de volgende ochtend ook gewoon sporten om vervolgens weer door rennen naar die afspraak. Het is voor niemand haalbaar om steeds maar door te gaan. Neem je voor om iedere avond minimaal 8 uur te slapen, bouw ook iedere avond rust voor jezelf in en gun jezelf die lunchpauze! Uiteindelijk zorgt dit voor meer en beter resultaat op lange termijn.

7. Drink & eet gezond.

Als je druk bezig bent, vergeet je soms de tijd. Vaak gaat dit gepaard met te weinig water drinken en even snel lunchen. Niet goed! Zorg voor een flesje water bij de hand, een gezonde lunch en blijf ook op kantoor in beweging. Je lichaam heeft het al zwaar in deze overgangsperiode naar het koudere weer, dus het heeft die extra zorg nodig om goed te blijven functioneren. Lees meer tips over hoe je gezond blijft op je werk.

8. Een andere baan zoeken.

Heb je het niet alleen aan het einde van het jaar, maar eigenlijk constant veel te druk? Dan is het misschien tijd om naar een andere baan te zoeken. En dat gaat makkelijker en sneller dan je denkt. Bijvoorbeeld via de vacature-app van Monsterboard. Hierbij kun je bladeren door onze honderden vacatures. Swipe naar links is niks voor jou, swipe naar rechts is direct solliciteren. Ga voor beter!