Een extra opleiding volgen: wel of geen goed idee?

Een extra opleiding volgen: wel of geen goed idee?

Is een extra opleiding het waard?

Stel, het lukt je niet om een passende baan te vinden met je diploma. Of je bent al een paar jaar aan het werk en je vraagt je af of dit nou alles is wat je kunt. Een extra opleiding volgen klinkt dan heel verleidelijk. Met dat ene papiertje openen misschien wel deuren die nu nog gesloten blijven. Maar is dit wel echt zo? Niet alleen diploma’s zijn belangrijk, ook ervaring is waardevol. Na het lezen van deze blog weet jij of het doen van een extra opleiding het waard is, of dat je beter kunt kiezen voor het opdoen van ervaring!

 

Pak pen en papier en zet voor jezelf op een rij wat jouw beweegredenen zijn om een nog een studie te willen volgen. Dit zijn de meest genoemde redenen voor het volgen van een extra opleiding. Monster legt uit of het voor jou de moeite waard is!

1. Omscholing. Na de middelbare school kies je een vervolgopleiding. Je was nog jong, en de keuze maakte je waarschijnlijk op basis van de interesses die je toen had. Dit kan natuurlijk veranderen. Je zal niet de eerste zijn die er op latere leeftijd achter komt dat je eigenlijk iets anders leuk vindt! Voor een carrièreswitch is een extra opleiding vaak wel nodig. Check welke papieren vereist zijn en ga ervoor!

2. Nieuwe dingen leren. Wil je meer leren en denk je dat een nieuwe opleiding je hierbij gaat helpen? Dat hoeft niet altijd zo te zijn! Vaak kun je in je huidige functie veel leren zonder dat je je baan hoeft op te zeggen en weer in de schoolbanken plaats hoeft te nemen. Denk aan het volgen van cursussen. Extra voordelen: deze cursussen zijn vaak praktisch en direct toepasbaar in je baan en bovendien worden ze vaak vergoed door het bedrijf waar je werkt. Voorwaarde: licht goed toe waarom je hieraan toe bent en op welke manier het jou en het bedrijf gaat helpen.

3. Meer salaris. Je salaris wordt over het algemeen bepaald door je opleiding en je ervaring. Het kan zo zijn dat je met een extra opleiding of meer ervaring groeit in salaris. Maar let wel op: dit is branche afhankelijk. In een aantal branches, zoals IT en logistiek, zijn er momenteel tekorten en kan je ook zonder (extra) diploma goed verdienen. Ook zijn er branches waar ervaring belangrijker is dan een diploma. Check dit dus van tevoren. Het behalen van een cursus kan ook een reden zijn voor salarisverhoging. Ga in gesprek met je werkgever en licht toe waarom jij met meer ervaring of opleidingen meer waard bent voor het bedrijf.  

4. Hogere functie. Een extra diploma zorgt bij sommige bedrijven dat je gewoonweg gemakkelijker binnenkomt, maar tegenwoordig is het hebben van ervaring minstens net zo belangrijk. Een extra diploma helpt bij het behalen van een hogere functie, maar je moet niet vergeten dat praktische werkzaamheden ook belangrijk zijn. Liever geen extra opleiding volgen? Misschien kun je dan beter kiezen voor een werkervaringsplek of het lopen van een extra stage.

En onthoud: een diploma is onderdeel van je hard skills. Tegenwoordig zijn soft skills ook heel erg belangrijk. Recruiters kijken steeds vaker naar deze persoonlijke eigenschappen (bijvoorbeeld sociale of communicatieve vaardigheden, creativiteit of aanpassingsvermogen) omdat ze daarmee kunnen beoordelen of je binnen het team past en of er een match is tussen jou en het bedrijf.

Een extra diploma kan dus zeker handig zijn en je verder helpen in je carrière, maar het is niet altijd de enige oplossing. Ervaring opdoen en focussen op praktische werkzaamheden helpen je ook bij het vinden van nieuw werk! Monsterboard helpt je ook met het zoeken en vinden van jouw ideale baan. Als je een gratis Monsterboard account aanmaakt heb je toegang tot honderden vacatures, carrièretips, advies, en als je je cv uploadt wordt je ook nog eens automatisch gevonden door topwerkgevers! Het is tijd voor de baan die bij je past!