Hoe kies je die eerste baan?

Hoe kies je die eerste baan?

Hoe kies je die eerste baan?

 

Gefeliciteerd! Je bent (bijna) afgestudeerd en aan het nadenken over je eerste baan. Maar dat is best ingewikkeld. Want hoe weet je nu wat voor werk je wil én kan doen? En bij welke werkgever dan? Deze vragen zijn allemaal heel herkenbaar! Daarom geven we je 5 tips over hoe je meer zicht krijgt op wat jij wil. Zodat je goed voorbereid de arbeidsmarkt op kan.

 

1. Leer jezelf beter kennen

Het belangrijkste is om eerst goed stil te staan bij wie je zelf bent en wat je wilt. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar kan simpelweg al heel effectief zijn. Door jezelf bepaalde vragen te stellen, leer je jezelf beter kennen. En voor een baan waar je heel wat uren van de week gaat doorbrengen, is het belangrijk om daar net even wat langer over na te denken. Wat is jouw droombaan? Wat doe je graag in je vrije tijd? Welke rol heb je vaak in een groep? Wat vind je belangrijk aan je baan? Neem hier de tijd voor, doe testen en praat over jezelf met anderen. Maar let op, geen keuzestress, er is niet één goed antwoord. Maar doordat je deze vragen beantwoordt, geef je jezelf wel belangrijke kaders mee waaraan je je wensen voor werk steeds weer kan toetsen en die je kunt aanpassen tijdens je loopbaan.

2. Vraag tips

De volgende stap is om met dat pakketje aan informatie over wat je wil, te praten met anderen. Dit kan met familie en vrienden zijn, de mensen die jou persoonlijk goed kennen. Maar je kan ook contact opnemen met professionals die al werkzaam zijn in het gebied waar jij interesse in hebt. Door met hen te praten kan je erachter komen of het werk is zoals je denkt dat het is en kunnen zij je nog handige tips geven.

3. Betrek je opleiding

Ieder opleidingsinstituut heeft wel een loopbaanbegeleider in dienst. Daar kan je op gesprek om concrete tips te krijgen over welke stappen je kan zetten en om te horen welke banen interessant kunnen zijn. Soms organiseren ze ook speciale bijeenkomsten waarbij je bijvoorbeeld leert netwerken via LinkedIn of waar alumni ’s aan het woord komen om te vertellen over wat zij nu doen.

4. Neem een passende bijbaan

Tijdens je studie en tijdens het solliciteren kun je soms al aan de slag in de omgeving die jou leuk lijkt. Zo krijg je een waardevol kijkje in de keuken! Meestal niet met je droombaan, maar het geeft je wel inzicht in de omgeving en werksfeer. Niet alleen heel leerzaam voor jezelf, maar ook goed voor je CV. 

5. ​Doe inspiratie op

Surf er eens op los. Laat je inspireren door alle informatie die al voorhanden is over banen en het werkende leven online. Kijk bijvoorbeeld ook eens in de Monsterboard App voor welke banen passen bij jouw wensen. Dit rondkijken kan nieuwe inzichten geven en zo verrassend verfrissend werken. Volg of connect daarnaast met professionals die doen wat jou leuk lijkt op social media om zo meer inzicht te krijgen in hun dagelijkse leven. En vergeet ook vooral bedrijven die je leuk lijken niet te volgen. Er wordt veel online gedeeld en als je deze bedrijven en mensen een tijdje volgt, leer je ze ook echt al een beetje kennen. 

En dan is het gewoon doen. Spring in het diepe, zoek de baan die past bij wat je wil, upload je CV en start met solliciteren!