Checklist vakantie: zo voorkom je vakantiestress

Checklist vakantie: zo voorkom je vakantiestress

Je vakantie is bijna in zicht en je kan niet wachten om het vliegtuig of de auto in te stappen. Maar eerst moet je natuurlijk je werk nog netjes achterlaten! Want zeg nou zelf, je gaat toch veel relaxter op vakantie als je alles overgedragen en afgerond hebt? Zo voorkom je vakantiestress. Met onze checklist ga jij heerlijk relaxed op vakantie. Afvinken maar!

 

 

Overdracht collega. Draag je lopende werkzaamheden via een duidelijk document over aan een collega. Doe dit niet een dag van tevoren maar plan het een week van tevoren in, zodat je er nog bent voor vragen en je niet tijdens je vakantie nog gebeld wordt. Weten dat je alles goed hebt overgedragen zorgt ervoor dat je je werk makkelijker kunt loslaten!

Overdracht leidinggevende. Je kunt je werkzaamheden nog zo goed hebben overgedragen aan je collega’s, niets zo frustrerend voor een manager als het onduidelijk is of dit wel goed is gebeurd. Zorg er daarom voor dat je je manager goed informeert over wanneer je precies met vakantie bent, en wat je allemaal hebt overgedragen aan je collega’s.

Inloggegevens laptop/email achterlaten. Het kan zijn dat er nog belangrijke informatie in je mailbox of op je laptop staat die je collega’s onverhoopt nodig hebben. Dan is het handig als ze je inloggegevens hebben en ze je dus niet hoeven te bellen hiervoor als jij net op het strand ligt met een cocktail.

Inbox leegmaken. Ruim de laatste dag voor je vakantie wat tijd in om je inbox van je email helemaal leeg te maken. Dan ga je lekker opgeruimd weg! Ook weet je op de dag dat je terugkomt precies welke mails nieuw zijn en welke niet.

Bereikbaarheid doorgeven. Kan het voor jouw functie niet anders dan dat je af en toe bereikbaar moet zijn voor je collega’s? Geef dan van tevoren aan ze door op welke tijdstippen ze je het beste kunnen bereiken en hoe (bellen, appen, mailen). Zo voorkom je dat je alsnog de hele vakantie onverwacht gestoord wordt.

Ruim je bureau op. Niets lekkerder dan terugkomen van vakantie achter een schoon en opgeruimd bureau! Dan hou je die vakantie-vibes ook wat langer vast.

Out of office aanzetten. Zet een afwezigheidsmelding op je email, zo ziet iedereen die je mailt dat je er niet bent. Vergeet hier niet de contactgegevens van je collega in te zetten! Je kunt je out-of-office ook een dag eerder aanzetten en een dag later uitzetten dan dat je terugkomt. Geeft je twee dagen extra rust!

Voicemail aanpassen. Bel je veel voor je werk? Dan is het handig om je voicemail aan te passen. Ook hierbij: vergeet niet de contactgegevens van je collega in je nieuwe voicemailbericht te vermelden.

 

Checklist afgevinkt en ready to go? Veel plezier, geniet van je vakantie!

 

Wist je dat de vakantie voor veel mensen ook de periode is dat ze gaan nadenken of ze hun baan nog wel zo leuk vinden? Mocht je van vakantie terugkomen en iets anders willen: vergeet niet je cv te uploaden op onze website. Zo heb je niet alleen toegang tot duizenden vacatures, maar word je ook nog eens automatisch gevonden door topwerkgevers!

Zoeken naar een toffe job gaat heel makkelijk via de Monsterboard app, waarbij je naar links swipet als de baan je niks lijkt, en naar rechts als je direct wil solliciteren! De app is beschikbaar voor Android en Apple.