Carrière maken voor vrouwen: Valérie richtte er een speciale blog voor op

Carrière maken voor vrouwen: Valérie richtte er een speciale blog voor op

Valérie Kaemingk rolde tijdens haar master bedrijfskunde de arbeidsmarkt op. Ze kwam terecht op de Zuidas bij een recruitmentbureau en haar passie voor schrijven parkeerde ze. Maar na een tijdje begon het toch te knagen. Ze stopte met haar baan en ging drie maanden naar Azië. Eenmaal terug richtte ze samen met Anneloes Nieuwenhuijse een carrièreplatform op dat zich speciaal richt op vrouwen: VrouwenZaken. We vroegen Valérie hoe ze dit heeft aangepakt. Hoe heeft ze ervoor gezorgd dat haar hobby haar werk is geworden? Ook deelt ze direct een aantal handige tips voor als jij je carrière een boost wil geven!

 

Waarom ben je gestart met VrouwenZaken?

“In het leven van millennials zijn werk en privé alles behalve gescheiden. We studeren, willen carrière maken en daarbij moeten we genoeg tijd hebben voor een sociaal leven. Dit komt door zowel sociale- als maatschappelijke druk, wat kan leiden tot stress. Om deze kopzorgen te verlichten hebben we het online carrièreplatform VrouwenZaken opgericht. Wij willen vrouwen op de arbeidsmarkt informeren en amuseren met interessante, grappige en nuttige artikelen op het gebied van werk en carrière. Ook door ervaringsverhalen van andere vrouwen te delen willen we informatie geven hoe je je eigen zaakjes op orde kunt stellen, maar ook hoe het (werkende) leven van andere vrouwen eruit ziet.”

 

Wat is jouw werkervaring?

“Ik heb een sociologie en psychologie bachelor afgerond in Utrecht en vervolgens heb ik in 2018 de master bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam behaald. Naast mijn studie heb ik parttime gewerkt in de recruitment branche en na het behalen van mijn masterdiploma kon ik daar fulltime aan de slag. Maar ik realiseerde me na anderhalf jaar dat ik niet verder wilde in recruitment. Mijn passie is schrijven en door mijn kennis in de recruitment én studie achtergrond was het een logische stap om een online platform te starten dat zich richt op carrière en vrouwen.”

 

Wat is jouw tip om carrière te maken?

“Jezelf blijven! Het klinkt heel cliché, maar het ophouden van een betere versie van jezelf houd je gewoonweg niet lang genoeg vol. Mensen prikken erdoor heen. Richt je carrière op hetgeen waar je écht enthousiast van wordt. Jijzelf, maar ook klanten en opdrachtgevers voelen je energie wanneer jij enthousiast bent. Enthousiasme zal zich uiteindelijk omzetten in een (financiële) beloning.”

 

Hoe stel je haalbare doelen op?

“Het begin van 2020 is een mooi moment om jezelf doelen te stellen. Vraag jezelf af: waar sta ik over vijf jaar? Schrijf je doelen niet op een los blaadje, maar noteer ze gestructureerd. Omschrijf je doelen via de STAR methode. Het is een heel simpele methode, maar werkt super effectief. Wat is de situatie? Welke taak hoort erbij? Welke actie moet ik hiervoor ondernemen? En wat is het beoogde resultaat? Zo stel je je verwachtingen bij en creëer je orde in de chaos.”

 

Wat is de grootste belemmering voor vrouwen om carrière te maken?

“De grootste belemmering is de omgeving: het glazen plafond. Een terugkomend onderwerp daarbij is kinderen. Een vrouw maakt de afweging: wil ik kinderen en wat heeft dat voor invloed op mijn carrière? Kan en wil ik daarna fulltime werken? Je bent hoe dan ook een paar maanden weg en iemand anders kan dat invullen. Door het delen van ervaringsverhalen willen wij andere vrouwen helpen bij een keuze.”

 

Wat wil je graag bereiken met VrouwenZaken?

“We willen (millennial)vrouwen inspireren tijdens hun carrière. Er bestaan veel blogs over gezond eten of reizen, maar een blog gericht op carrière en vrouwen ontbrak nog. Een veelvoorkomend onderwerp op VrouwenZaken is bijvoorbeeld de work life balance: hoeveel energie stop je in je werk en hoeveel tijd heb je nog over voor de dingen om je heen?”

 

Ben je door het verhaal van Valérie geïnspireerd geraakt om ook je passie achterna te gaan? Check dan de nieuwste vacatures op Monsterboard en vind met Monster de baan die écht bij je past!