Zo herken je een bore-out: 7 tips

Zo herken je een bore-out: 7 tips

Het begrip burn-out ken je vast wel: je bent lichamelijk, emotioneel en psychisch opgebrand, waardoor je niet meer in staat bent normaal te functioneren in je dagelijkse werk. Maar heb je ook wel eens van een bore-out gehoord? Het komt minstens zo vaak voor als een burn-out en je krijgt er ook klachten als stress en vermoeidheid van. Een bore-out betekent niets anders dan je letterlijk ziek vervelen op je werk. Hoe weet je of jij en bore-out hebt? Zo herken je het!

 

Stress door verveling: het lijkt heel tegenstrijdig. Maar duimendraaien achter je bureau, werken onder je niveau en de minuten tellen tot je naar huis mag kan juist enorm frustreren en daardoor dus voor stress zorgen. Als je van je werk geen energie krijgt, kom je moe thuis. Gelukkig kun je wel wat doen aan een bore-out. De eerste stap is het herkennen ervan. Zo herken je een bore-out en dit is wat je ertegen kunt doen:

 

1. Je telt de minuten af tot het einde van je werkdag. Of je het nu druk hebt of niet, je bent de minuten aan het aftellen totdat je weer naar huis mag. Het werk dat je hebt, vind je niet leuk. En als je niet genoeg werkt hebt, verveel je je. Je betrapt jezelf erop dat je super vaak op de klok kijkt en de werkdag kan je niet snel genoeg gaan. Dit soort dagen heeft iedereen wel eens, maar als ze de overhand krijgen is er meer aan de hand.

2. Je bent veel en vaak moe. Je hebt het helemaal niet zo druk op je werk, en tóch kom je moe thuis. Je hebt geen zin of energie meer om dingen te ondernemen, en voordat je je kantoor ’s ochtends binnen stapt zit je al te gapen. Dit is een teken dat je aan de bel moet trekken: is het niet tijd voor een volgende stap?

3. Je wordt niet genoeg uitgedaagd. Je doet het werk nu al een tijdje en je kent het wel zo’n beetje. Ook krijg je geen nieuwe taken of opdrachten meer van je werkgever of je collega’s. Kortom: er zit geen uitdaging meer in je werk, en je werkgever kan die niet bieden. Het gevolg is dat je iedere dag iets doet wat je niet leuk vindt en je verveelt je. Verveling kan tot stress leiden en uiteindelijk tot een bore-out.  

4. Je irriteert je aan je collega’s. Het is volkomen normaal dat je je af en toe irriteert aan je collega’s. Als je fulltime werkt, breng je minstens 40 uur per week met ze door, dus kleine irritaties zijn logisch! Maar als je je dagelijks enorm ergert aan je kantoorgenoten, moet je er misschien meer achter zoeken. Als je moe bent of je verveelt kan het lastig zijn aardig en leuk te blijven. Houd je gedrag richting je collega’s dus goed in de gaten.

5. Je praat tegen buitenstaanders vaak negatief over je werk. Iemand die op een verjaardag vraagt wat voor werk je doet, je moeder die vraagt hoe het op kantoor is, of vrienden die benieuwd zijn naar je werk, het lukt je niet om een positief verhaal te vertellen. Natuurlijk hoef je niet altijd 100% tevreden te zijn met je werk, maar als je merkt dat de negatieve verhalen de boventoon gaan voeren dan is het slim om bij jezelf na te gaan waar dit vandaan komt.

6. Je bent snel geïrriteerd en hebt een kort lontje. Niet alleen op je werk, maar ook thuis ben je niet te genieten. Logisch, want als je je op je werk verveelt, dan lukt het je niet om overdag de benodigde energie te krijgen waar je thuis vrolijk van wordt. En van al deze negatieve gevoelens krijg je stress. En stress leidt weer tot een bore-out.

7. Je bent constant aan het fantaseren over ander werk. Je denkt vaak aan een andere baan, een ander bedrijf en andere collega’s en hoe veel beter je je daar zult voelen. En als je hier geen actie op onderneemt, bijvoorbeeld omdat je te moe bent, dan zul je er alleen maar meer stress van krijgen. Het is de hoogste tijd voor een nieuwe stap! En die stap is veel dichterbij dan je denkt. Het zoeken van een nieuwe baan hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Je downloadt gewoon de gratis Monsterboard app, en swipet door de vacatures. Swipen naar links is niks voor jou, swipen naar rechts is direct solliciteren!

 

Wat te doen bij een bore-out?

Herken je jezelf in bovenstaande punten? Dan kan je wel eens een bore-out te pakken hebben. Geen zorgen, je kunt er wat aan doen! De eerste stap heb je gezet: namelijk het erkennen van een bore-out. De volgende stap is erover praten met je leidinggevende. Geef aan waar je mee zit en dat je op zoek bent naar meer uitdaging. Wees ook niet bang om een professional in te schakelen. Een bore-out is net zo serieus en vervelend als een burn-out en misschien kun je via je werk wel naar een coach die je gaat helpen uit je bore-out te komen.

 

Kan je werkgever echt niets voor je doen? Dan wordt het tijd voor een nieuwe baan. Je kunt op verschillende manieren naar een nieuwe baan zoeken. Om te beginnen kun je inspiratie halen uit je omgeving en kijken of er via-via een opening bij een leuk bedrijf is. Makkelijk en snel solliciteren kun je ook via de Monsterboard app of via de zoekfunctie op onze website. Je kunt ook je cv uploaden, waarna je automatisch gevonden wordt door werkgevers. Ga voor beter!