Boektip: Concentratie van Stefan van der Stigchel

Boektip: Concentratie van Stefan van der Stigchel

Mails, appjes, banners, pushberichten, trending topics en kattenfilmpjes – het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht vindt van wel. Hij stelt dat concentratie onmisbaar is om creatief en productief te zijn op je werk en tijdens je studie. Aan Monsterboard vertelt hij over zijn boek waarin hij komt met oplossingen voor een betere concentratie en technieken deelt waarmee je je concentratie langer kunt vasthouden.

 

Stefan, leg eens uit: Waarom is concentratie onmisbaar?

“We hebben moeite om ons langere tijd te concentreren. Naar een Netflix-serie kijken gaat nog wel, maar veel mensen zouden weer graag ongestoord een boek willen lezen. Door de opkomst van sociale media worden we ook afgeleid door notificaties van apps die er op gericht zijn om onze aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Ook werken veel mensen in kantoortuinen en zij hebben daardoor moeite om zich te concentreren. Concentratie is onmisbaar voor productiviteit en creativiteit: je eindproduct is sneller afgerond en van betere kwaliteit als je geconcentreerd hebt gewerkt.”

 

Omdat er meer informatie is dan ooit, is het juist belangrijker dan ooit om aandacht op de belangrijke zaken te richten en te proberen afleiders zoveel mogelijk te negeren”

 

Hoe krijgen we de controle over onze aandacht terug in tijden van afleiding?

“Het is zeker dat we ons op dit moment niet optimaal concentreren, er is namelijk meer afleiding dan ooit. Daardoor multitasken we veel. Multitasken is niet goed voor de concentratie omdat je helemaal niet twee taken tegelijkertijd kunt uitvoeren die beiden een beroep doen op je aandacht.

 

“We willen meer controle over onze aandacht – en dat is ook echt te bewerkstelligen”

 

Er heerst een continue strijd om onze aandacht. Er hoeft maar iets te gebeuren en je concentratie is verbroken. Omdat er meer informatie is dan ooit, is het juist belangrijker dan ooit om aandacht op de belangrijke zaken te richten en te proberen afleiders zoveel mogelijk te negeren. Gelukkig weten we steeds beter hoe concentratie werkt. Door deze lessen tot ons te nemen, kunnen we weerstand bieden aan de grote technologiebedrijven die alle trucs in stelling brengen om onze aandacht te grijpen. Bewustwording van de werking van concentratie is cruciaal om de controle over je aandacht terug te krijgen, vooral in deze tijd.” 

 

“Het opvouwen van de was is geen uitstelgedrag, maar nodig om je brein klaar te maken voor een periode van concentratie”

 

Wat is jouw beste tip om je concentratie langer vast te houden?

“In mijn boek staan veel tips, maar ik vind zelf het aandachtsritueel het meest interessant! Zorg voor een vast ritme en voor vaste patronen in de momenten voordat je je gaat concentreren. Vooral bepaalde simpele acties zijn erg goede aandachtsrituelen. Het kan zoiets simpels zijn als het opvouwen van de was of het zetten van koffie. Deze acties zorgen dat je je werkgeheugen kunt vrijmaken en ruim baan hebt voor een lange periode van onafgebroken concentratie. Bepaalde patronen worden daardoor ook geassocieerd met concentratie, waardoor je sneller in staat zult zijn je te concentreren. Als het niet te lang duurt, is het geen uitstelgedrag, maar nodig om je brein klaar te maken voor een periode van concentratie.”

 

Als afsluiter: Hoe verwacht je dat onze aandachtspanne in de toekomst zich gaat ontwikkelen?

“Er is een tegenbeweging op komst. Sociale media zijn er nog maar een aantal jaar en we moeten nog een manier vinden om hier goed mee om te gaan. Er is veel interesse voor digitale detox, de discussie over de kantoortuin wordt heftig gevoerd, veel mensen beginnen aan meditatie en je ziet steeds meer boeken die proberen de aandacht te verbeteren. Ik denk dat dit de eerste stappen zijn richting een nieuwe waardering van onze aandacht en ik verwacht dat deze beweging alleen nog maar sterker zal worden. We willen meer controle over onze aandacht – en dat is ook echt te bewerkstelligen.” 

 

Heb je je aandacht volledig gericht op het solliciteren op dit moment? Maak dan een gratis Monsterboard account aan en ga op zoek naar de leukste vacatures!

 

Wil je kans maken op het boek Concentratie van Stefan van der Stigchel? Ga dan naar onze Facebook of Instagram en kom erachter hoe je het boek kunt winnen!