Boektip: Denk je positief van psychologen Fred Sterk en Sjoerd Swaen

Boektip: Denk je positief van psychologen Fred Sterk en Sjoerd Swaen

Fotograaf: Kee&Kee

Ontdek je sterkste kanten en krijg meer energie 


Is jouw glas vaak halfleeg of halfvol? Gedachten hebben een grote invloed op je geluk en functioneren. Maar, het is een hele kunst je denkstijl te veranderen. Psychologen Fred Sterk en Sjoerd Swaen schreven een boek over het positief beïnvloeden van je denkwijze, zodat je beter om kunt gaan met stress. En dat is weer heel belangrijk tijdens het solliciteren of op je werk! De wereld is altijd veel vriendelijker dan je negatieve gedachten je laten geloven. Voor iedereen die zich wil blijven ontwikkelen vertelt Fred aan Monsterboard alles over positief denken.


Fred, waarom is positief denken zo belangrijk?
 

“Sjoerd en ik zien positief denken niet als een oppervlakkige truc waardoor al het negatieve verdwijnt, dat is onecht. We beschouwen positief denken als een noodzakelijk element in het hanteren van de onvermijdelijke dagelijkse tegenslagen en stress.”

De hamvraag: hoe kunnen we onze gedachten positief beïnvloeden?

“Maak optimistische gedachten belangrijker! Geef ze voldoende aandacht en voedt ze. Je kunt positieve gedachten in je brein stimuleren met een aantal simpele experimenten:​
Noteer je negatieve gedachten, daardoor zijn ze makkelijker te onderzoeken en te veranderen.  

  • Experimenteer met het doorbreken van angstige gedachten door juist die dingen te doen waar je bang voor bent.
  • Probeer ieder gevoel te benaderen als een informatie biedende ervaring die er mag zijn. Zonder oordeel, zonder direct iets te willen ‘oplossen’.
  • Probeer geluk te vinden in het nu, in dit moment.
  • Waardeer waardevolle gebeurtenissen, weet dat alles steeds verandert.
  • Laat perfectie los, zie wat er goed genoeg is.”

 

 Wat is jouw beste tip om positief te blijven denken?

“Vergroot je veerkracht. Stel jezelf twee vragen bij iedere ervaring: Wat is hier goed aan? Wat kan ik ervan leren? Deze helpende vragen vergroten je  veerkracht. Normaal gesproken zijn we vooral bezig met het veroordelen van wat er gebeurt. We kunnen heel goed opsommen waar we   ontevreden over zijn. Ons brein verdient een duwtje in de goede richting.  Met de twee bovenstaande vragen verander je de diepte- en hoogtepunten in je leven naar waardevolle leerervaringen. Nog een tip om positief te blijven denken? Blijf fysiek, emotioneel en mentaal in beweging. Trek je eigen plan en blijf op gezonde afstand van het nieuws en de sociale media.” 

“De wereld is altijd veel vriendelijker dan je negatieve gedachten je laten geloven.”

 

Hoe ontdek je je sterkste kanten?

“Dit is lastig voor veel mensen. Je kunt erachter komen door jezelf vragen te stellen als: Wat is je gelukt? Hoe is je dat gelukt?. Je sterke kanten geven energie, bepalen je identiteit en je kunt ze inzetten voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun sterke kanten kennen en meer gebruiken, gelukkiger zijn, beter presteren en beter om weten te gaan met allerlei tegenslagen. Je sterke kanten kun je uitgebreider gratis online testen via deze link.”
 

Waar gaat ‘Denk je positief’ in het kort over?

“Het is een bundel korte, inspirerende hoofdstukken, met voorbeelden, lezersbrieven, adviezen, persoonlijke- en praktijkervaringen, waarin we laten zien hoe je je denkwijze positief kunt beïnvloeden. Ook geven we aan hoe je bijvoorbeeld om kunt gaan met onrecht, stress, zelfopoffering, piekeren en oordelen. Je kunt een meer ontspannen en flexibele denkstijl gaan ontwikkelen.” 

Heb jij je sterke kanten in kaart en ben je klaar voor een nieuwe baan? Download dan de gratis Monsterboard app en ga op zoek naar de leukste vacatures! Wil je kans maken op het boek Denk je positief van Fred Sterk en Sjoerd Swaen? Ga dan naar onze Facebook of Instagram en kom erachter hoe je het boek kunt winnen!