Hoe kun je efficiënt netwerken?

Een professioneel netwerk opbouwen en je netwerk vergroten kan verrassende deuren voor je openen!

Door Marianne Cooper-van der Veen

Hoe netwerken betekenis en verrijking geeft aan je leven is vrij eenvoudig: het brengt je nieuwe kansen, relaties en inzichten. Het geeft je de mogelijkheid om mensen te leren kennen die je kunnen inspireren, begeleiden en ondersteunen op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

Hierdoor verbreed je je horizon en ontwikkel je een gevoel van gemeenschap. Allemaal hartstikke goed voor je persoonlijke groei en levenservaring dus! In dit artikel lees je alles over de betekenis en het belang van netwerken, de voor- en nadelen én tips om effectief te werk te gaan.

Wat is netwerken?

Netwerken is eigenlijk niets anders dan het opbouwen en onderhouden van relaties met andere mensen binnen je professionele, sociale of persoonlijke omgeving. "Wat is een netwerk?" vraag je je misschien af. Een netwerk is een groep van collega's, vrienden, mentors, zakenpartners, alumni van je school en andere individuen waar je betekenisvolle en wederzijds voordelige relaties mee opbouwt. Het professioneel contacten onderhouden vereist wederzijdse interesse, respect en het tonen van waarde aan elkaar.

Waarom is netwerken belangrijk?

Contact onderhouden met andere professionals heeft vele voordelen. We laten je graag zien hoe netwerken het verschil kan maken in je carrière en met wie het de moeite waard is om een netwerk op te bouwen. Een aantal van de belangrijke voordelen van professionele contacten zijn dan ook:

  1. Het vergroot je mogelijkheden
  2. Je kunt veel leren
  3. Meer baan kansen
  4. Het vergroot je zichtbaarheid
  5. Het verbreedt je perspectief

1. Het vergroot je mogelijkheden

Je krijgt toegang tot kansen op het gebied van carrièreontwikkeling, samenwerkingen, projecten en meer. Wellicht nodigen je contacten je uit voor een interessante training of leuke lezing waar je veel van kunt opsteken.

2. Je kunt veel leren

Je kunt waardevolle informatie opdoen door te praten met mensen die gespecialiseerd zijn in jouw vakgebied. Begeleiding en advies van mensen met meer ervaring kan ook helpen bij het maken van belangrijke zakelijke beslissingen.

3. Meer baan kansen

Voor sommige banen wordt niet geadverteerd op vacaturesites. Zo nu en dan worden deze banen intern vervuld, soms verspreiden medewerkers de vacature in hun eigen netwerk. Dus hoe meer mensen in jouw netwerk weten wat jouw kwaliteiten zijn, hoe groter de kans is dat je ergens aangedragen wordt als potentiële kandidaat!

Heb je zelf een leuke vacature op het oog en ken je iemand binnen de organisatie? Ook dat kan in jouw voordeel werken! Zeker als je weet dat deze persoon een goede naam heeft binnen de organisatie is het goed om jullie wederzijdse contact te noemen in je sollicitatiebrief en tijdens je sollicitatiegesprek.

4. Het vergroot je zichtbaarheid

Je zichtbaarheid vergroten en geloofwaardigheid versterken doe je ook met netwerken. Voorbeelden van hoe je je zichtbaarheid kunt vergroten zijn: actief zijn op social media zoals LinkedIn, Twitter en professionele fora, het bezoeken van beurzen en spreken op evenementen. Word je veel gezien met invloedrijke mensen? Ook dat kan je zichtbaarheid en populariteit een enorme boost geven.

5. Het verbreedt je perspectief

Door de interactie met verschillende typen mensen leer je om verschillende perspectieven en denkwijzen te begrijpen. Dit kan leiden tot een betere besluitvorming, want verschillende inzichten kunnen mogelijke valkuilen en blinde vlekken blootleggen. Ook word je beter in het oplossen van conflicten want je bent beter in staat om empathie te tonen en te begrijpen waar anderen vandaan komen.

Nadelen van je netwerk vergroten

Netwerken kan hard werken zijn en ook ongewenste situaties met zich meebrengen. Een aantal nadelen van professionele contacten leggen en onderhouden zijn dan ook:

  1. Het kost tijd en energie
  2. Niet alle contacten zijn waardevol
  3. Het kan overweldigend zijn
  4. Niet elk contact voelt oprecht
  5. Sommige contacten hebben negatief invloed

1. Het kost tijd en energie

Het kost veel tijd en energie om bij te houden wanneer en waar er interessante evenementen zijn, om ze bij te wonen, om contacten te onderhouden en nieuwe op te bouwen.

2. Niet alle contacten zijn waardevol

Sommige contacten blijven oppervlakkig en voegen weinig waarde toe aan je leven. In het ergste geval wil een contact voordeel halen uit een relatie met jou, maar jou geen voordelen in ruil daarvoor teruggeven.

3. Het kan overweldigend zijn

Te veel netwerken kan overweldigend zijn, vooral als je moeite hebt met het hebben van veel menselijk contact bijvoorbeeld doordat je verlegen of een echte introvert bent.

4. Niet elk contact voelt oprecht

Sommige interacties voelen onecht en voelen meer als een "moetje" dan dat er echt interesse is voor elkaar. Als er alleen zakelijke belangen besproken worden kan dit ook negatieve associaties en twijfels aan de oprechtheid opwekken.

5. Sommige contacten hebben negatief invloed

Er zijn mensen die een negatieve invloed op je kunnen hebben of zelfs je persoonlijke reputatie kunnen schaden. Met dit soort mensen is het dus geen goed idee om te netwerken! Ook opdringerige of onbetrouwbare personen kun je beter op afstand houden.

Een Monsterboard tip: Als je te veel focus legt op het opbouwen van een groot netwerk in plaats van een kwalitatief goed netwerk is het mogelijk dat je carrièrekansen misloopt. Een klein maar hoogwaardig netwerk kan meer waard zijn dan een groot netwerk vol met oppervlakkige relaties.

Netwerken: hoe doe je dat?

Netwerken kun je leren. Het is een kunstje dat iedereen kan oppikken. Voor mensen met veel behoefte aan sociaal contact zal dit gemakkelijker gaan dan voor iemand met een introverte of verlegen persoonlijkheid. Er bestaan gelukkig trainingen om netwerken onder de knie te krijgen, denk aan een cursus "succesvol netwerken", "netwerken voor beginners" of "netwerken voor starters". Het vergt wat tijd en oefening om je comfortabeler te voelen bij netwerken, maar oefening baart kunst!

Netwerken is een vaardigheid die te ontwikkelen is door bewust te zijn van je interacties met anderen. Door te leren netwerken en antwoorden te vinden op de vraag "hoe kun je je netwerk vergroten" zal je zien dat het een mooie toevoeging aan je leven is. Een aantal tips om netwerken effectief te houden zijn:

  1. Stel heldere doelen
  2. Bepaal je doelgroep
  3. Doe mee aan evenementen

1. Stel heldere doelen

Wat wil je bereiken met je netwerkinspanningen? Wil je nieuwe zakelijke kansen, informatie opdoen, mentorschap vinden of gewoon nieuwe vrienden maken? Duidelijke doelen helpen je om gefocust te blijven.

2. Bepaal je doelgroep

Bedenk welke groep mensen relevant zijn voor je doelen. Richt je op contacten die waarde kunnen toevoegen aan jouw doelen. Denk aan:

  • Collega's en vakgenoten
  • Mentoren en coaches
  • Alumni van je school of studentenvereniging
  • Industrie-experts
  • Zakelijke partners
  • Klanten
  • Lokale ondernemers
  • Leden van online groepen
  • Investeerders
  • Leraren of professoren

3. Doe mee aan evenementen

Nu je weet wat je doel en wie je doelgroep is, kun je beter bepalen waar je deze mensen vindt en ontmoet. Het is belangrijk dat je het type evenement kiest dat bij je doelen, interesses en persoonlijkheid past. Sommige professionals geven bijvoorbeeld de voorkeur aan grootschalige conferenties, anderen gaan liever naar een wat intiemere setting. Ook kun je kiezen tussen netwerkevenementen online of op locatie.

Een aantal netwerkactiviteiten voorbeelden zijn:

  • Conferenties
  • Beurzen
  • Seminars en webinars
  • Workshops
  • Branchebijeenkomsten
  • Ondernemers- en beroepsverenigingen
  • Sociale evenementen zoals cocktailparty's en diners
  • Evenementen via de Kamer van Koophandel
  • Alumni evenementen en lezingen op onderwijsinstellingen
  • Studentenverenigingen

Monsterboard tip: Ga je als startende netwerker naar een evenement? Oefen dan een elevator pitch en breng een vriend of collega mee! Dit kan helpen om je comfortabeler te voelen en maakt het gemakkelijker om jezelf voor te stellen.

Je nieuwe baan wacht op je!

11 Ongeschreven regels van netwerken

Voordat je op dat leuke evenement afgaat, is het goed om te weten dat er ongeschreven regels van netwerken zijn. Deze worden gevolgd om effectief en respectvol nieuwe contacten op te doen en je netwerk te onderhouden. Een aantal ongeschreven regels van netwerken zijn:

  1. Wees oprecht
  2. Wees van toegevoegde waarde
  3. Geef, zonder terug te verwachten
  4. Heb geduld
  5. Respecteer een ander
  6. Luister actief
  7. Ga het gesprek aan
  8. Volg nieuwe contacten op
  9. Diversiteit en inclusiviteit
  10. Verbind anderen
  11. Respecteer privacy

1. Wees oprecht

Oprechte interesse en respect zijn nummer één in het opbouwen van betekenisvolle relaties. Vroeg of laat komt het toch aan het licht wanneer een ander je niets interesseert en je alleen aan jezelf denkt. En zo'n reputatie wil je echt niet.

2. Wees zelf van toegevoegde waarde

Zorg ervoor dat het niet alleen een kwestie van nemen is, maar ook geven! Deel je kennis en bied hulp aan.

3. Geef zonder terug te verwachten

Niet elk contact levert meteen iets op. Sommige relaties moeten groeien en kunnen pas later hun waarde opleveren en het is goed om je dat te realiseren.

4. Geduld, geduld, geduld

Wees geduldig, het opbouwen van relaties heeft tijd nodig. Forceer niets en laat relaties groeien.

5. Respecteer andermans tijd en grenzen

Verwacht niet direct alle aandacht en begrijp ook dat mensen niet altijd beschikbaar zijn. Respect voor tijd en grenzen is erg belangrijk.

6. Luister actief

Toon je respect door actief te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Zo leer je ook direct meer over hun behoeften en interesses.

7. Ga het gesprek aan

Netwerken gaat om jezelf profileren, informatie vragen, interesse tonen en tips verzamelen. Door het stellen van de juiste vragen tijdens een netwerkgesprek kun je interessante informatie opdoen zonder dat het overkomt dat je "jouw probleem" in de ander z'n schoot wilt werpen. Vraag dus niet direct om een baan als je op zoek bent naar werk, maar pak het slim aan!

8. Opvolgen

Heb je een nieuw contact gelegd? Volg dan op met een berichtje of bedankje. Zo toon je waardering voor hun tijd en laat je zien dat je geïnteresseerd bent om in contact met elkaar te blijven.

9. Diversiteit en inclusiviteit

Wees open naar mensen van verschillende achtergronden, vakgebieden en perspectieven. Het is een goede manier om je inzichten en leven te verrijken!

10. Verbind anderen

Denk je dat twee van jouw connecties elkaar kunnen helpen? Stel ze dan aan elkaar voor! Zo laat je zien dat je proactief betrokken bent.

11. Respecteer privacy

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de privacy van anderen. Deel daarom geen vertrouwelijke informatie zoals telefoonnummers of emailadressen zonder toestemming.

Netwerk onderhouden

Een netwerk onderhouden is net zo belangrijk als het opbouwen ervan. Een aantal tips om je netwerk effectief te onderhouden zijn:

  1. Houd contact
  2. Deel interessante informatie
  3. Blijf deelnemen aan evenementen
  4. Blijf actief op social media
  5. Start een nieuwsbrief
  6. Word lid van een verenging

1. Houd contact

Door af en toe een e-mail of berichtje te sturen of even te bellen, laat je zien dat je betrokken bent. Stuur felicitaties bij verjaardagen of andere speciale gelegenheden en laat zien dat je aan ze denkt!

2. Deel interessante informatie

Laat zien dat je waarde biedt aan je contacten door interessante artikelen en informatie te delen. Bijvoorbeeld via de mail of LinkedIn.

3. Blijf deelnemen aan evenementen

Door zichtbaar te blijven en deel te nemen aan relevante netwerkevenementen en conferenties blijf je mensen persoonlijk ontmoeten. Probeer ook zelf ontmoetingen op te zetten, zoals lunchafspraken of koffiepauzes.

4. Blijf actief op sociale media platforms

Houd je LinkedIn profiel up-to-date en blijf actief door relevante informatie te posten. Zo blijf je in contact met je netwerk daar.

5. Start een nieuwsbrief

Beschik je over expertise? Of ben je zzp'er? Overweeg dan om een nieuwsbrief te starten en op die manier waardevolle informatie te delen met je netwerk.

6. Word lid van een organisatie of vereniging

Door lid te worden van een organisatie of vereniging krijg je de mogelijkheid om mee te doen aan hun activiteiten. Dit kan helpen om nieuwe contacten te leggen en natuurlijk de bestaande te onderhouden.

Het onderhouden van een netwerk vraagt tijd en inspanning, maar vaak krijg je er ook veel voor terug. Evalueer regelmatig even om te bepalen welke relaties het meest waardevol zijn en aan wie je wellicht wat minder aandacht wilt besteden in de toekomst.

Vind een baan via het netwerk van Monsterboard

Nu je helemaal op de hoogte bent van netwerken en hoe je dat het beste aanpakt, heb je vast zin gekregen om je skills in de praktijk te brengen. Creëer daarom nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo krijg je de meest passende vacatures te zien en dus ook potentiële bedrijven en werkgevers om een professionele relatie mee op te bouwen. Bovendien ben je zo ook direct zichtbaar voor recruiters en werkgevers, dus andersom kunnen zij ook contact opnemen met jou!