Tips voor sollicitatiegesprek: de 6 beste sollicitatietips voor je eerste baan

Op zoek naar tips voor een sollicitatiegesprek, zodat jij je goed kunt voorbereiden? Op sollicitatiegesprek gaan kan spannend zijn. Zeker wanneer het om een eerste baan gaat. Maar dat is nergens voor nodig! Met deze zes tips ga jij zelfverzekerd dat sollicitatiegesprek in.

Kun je wel wat sollicitatietips gebruiken? Laten we beginnen bij het begin: de sollicitatie. Heb je een goed cv opgesteld, een pakkende sollicitatiebrief geschreven en gesolliciteerd op die leuke vacature? Spannend! Heb je ook de uitnodiging voor een persoonlijk gesprek al in de pocket? Gefeliciteerd! Nu kun je gaan nadenken over het sollicitatiegesprek.

Een goed sollicitatiegesprek valt of staat met een goede voorbereiding. De eerste drie tips voor een sollicitatiegesprek gaan dan ook over hoe je je goed voorbereidt op een sollicitatie. De laatste drie beste sollicitatietips zijn voor tijdens het sollicitatiegesprek. Ready? Go!

6 Tips voor een sollicitatiegesprek voor je eerste baan:

  1. Ken je goede en slechte eigenschappen
  2. Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren
  3. Check je eigen socials
  4. Wat is een goed salaris en wanneer bespreek je het?
  5. Sollicitatiegesprek kleding: wat trek je aan?
  6. Vraag naar de contractvorm

1. Ken je goede en slechte eigenschappen

Een goed en succesvol sollicitatiegesprek begint bij jezelf en hoe goed je jezelf kent. Het gesprek draait namelijk om jou! Oké, en om de vacature natuurlijk. Maar uiteindelijk wordt het gesprek gevoerd om te kijken of de vacature bij jou past. Belangrijk, want zowel de werkgever als jij zelf wilt natuurlijk dat je voor langere termijn blij bent in je baan.

Om daar achter te komen, is het belangrijk dat je goed weet wat je wilt, wie je bent, waar je krachten liggen en waar je jou ook vooral niet mee moet vermoeien. Kun je jouw goede en slecht eigenschappen en competenties ook nog eens goed en rustig verwoorden richting je gesprekspartner? Dan straal je zekerheid uit, voor jezelf én voor de werkgever. Goed bezig!

2. Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren

Spit de website door van het bedrijf waar je gaat solliciteren en bekijk de social mediakanalen. Zorg dat je op de hoogte bent van wat het bedrijf precies doet en wat actuele onderwerpen zijn die nu spelen bij het bedrijf. Ook wanneer je voor een bijbaan solliciteert is het belangrijk dat je goed geïnformeerd het gesprek ingaat, zodat je niet met je mond vol tanden staat wanneer er wordt gevraagd waarom je graag bij dat bedrijf wilt werken. En geloof ons, deze vraag kan je altijd verwachten!

3. Check je eigen socials

Die ene leuke partyfoto met een cocktail in de hand? Superleuk voor vrienden en familie, maar misschien iets minder gepast in een zakelijke omgeving. Check dus even goed wat zichtbaar is en wat niet. Spelen op veilig? Zet dan even je Instagram op privé. Zo weet je zeker dat je nieuwe werkgever geen kiekjes van feestjes en vakanties ziet.

En nu we het toch over social mediakanalen hebben. Een LinkedIn-profiel is wel handig om te hebben. Hier laat je je zakelijk voetprint zien; waar je hebt gewerkt en ook eventuele aanbevelingen kun je hierop kwijt. Heb je al een LinkedIn-account? Controleer dan goed of alle informatie up-to-date en representatief is.

4. Wat is een goed salaris en wanneer bespreek je het?

Je wilt jezelf niet tekortdoen, dat snappen we. Het bespreken van het gewenste salaris in een sollicitatieprocedure kun je slim aanpakken. Daar hebben wij tips voor. Sollicitatiegesprek of salarisonderhandeling: houd in je hoofd dat salaris belangrijk is, maar wees ook reëel. Als het je eerste baan is, begin je met een starterssalaris. Natuurlijk kun je onderhandelen, zeker doen! Maar check wel goed van tevoren wat een realistisch ‘openingsbod’ is in je onderhandeling.

Begin niet direct over je salaris. Het eerste sollicitatiegesprek is vaak een kennismakingsgesprek waarin jullie allebei kunnen kijken of er een klik is en of de functie en het bedrijf bij je past. Als jullie beiden enthousiast zijn, volgt vaak een tweede gesprek waarin de arbeidsvoorwaarden zoals het salaris worden besproken.

Mocht de recruiter in het eerste gesprek wel naar een salarisindicatie vragen, zorg dan in ieder geval dat je goed voorbereid bent door een realistisch startsalaris in je hoofd te hebben. In het eerste gesprek kun je zelf ook eventueel naar een salarisindicatie vragen, maar ga niet direct de onderhandeling in. Het is slim om goed na te denken wat de beste timing is om over je salaris te beginnen tijdens een sollicitatiegesprek.

5. Sollicitatiegesprek kleding: wat trek je aan?

Er zijn geen duidelijke regels over wat je wel of niet aantrekt bij een sollicitatiegesprek. Een tip: kleed je niet te informeel. Je moet zeker iets aandoen waarin je je lekker voelt, maar je afgetrapte sneakers of jeans met gaten kun je beter thuislaten. Zorg dat je er representatief en verzorgd uitziet. Dat is het allerbelangrijkste! De juiste kleding kan verschillen per bedrijf, maar je hebt wat basis kledingregels voor een goede eerste indruk. Een goede tip kan ook zijn om op social media of de website te kijken naar foto’s van het personeel. Dit kan je een indruk geven van wat je kunt aantrekken. Of vraag het direct aan de recruiter of je contactpersoon. Een prima vraag om te stellen!

6. Vraag naar de contractvorm

Net zoals bij het salaris geldt ook voor dit onderwerp dat je jezelf beter goed kunt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Ga niet direct tijdens het eerste gesprek de onderhandelingen in over je contract. Maar je kunt wel vragen welke contractvorm ze in gedachten hebben. Gaat het om een tijdelijke opdracht die over een half jaar afloopt, om een oproepcontract (0-uren contract), of om een tijdelijk contract met uitzicht op vast? Als jij toe bent aan je eerste vaste baan heb je natuurlijk andere wensen dan als je zoekt naar een ‘tussenbaan’ omdat je nog wilt gaan reizen. Informeer hier dus naar.

Solliciteer makkelijk en snel via Monsterboard

Om deze tips voor een sollicitatiegesprek in praktijk te brengen, moet je natuurlijk eerst een vacature vinden waar je enthousiast van wordt. Daar helpt Monsterboard je graag bij! Maak een Monsterboard-profiel aan en upload je cv. Zo kun je leuke vacatures gemakkelijk opslaan en snel reageren als jouw droombaan voorbijkomt!