6 cv tips: zo zorg je ervoor dat je cv opvalt

6 cv tips: zo zorg je ervoor dat je cv opvalt

Een cv dat er direct uitspringt, dat willen we allemaal wel! Een goed cv zorgt er namelijk voor dat je opvalt en sneller uitgenodigd wordt voor een gesprek. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt? Monsterboard geeft 6 cv tips waarmee je er op een gemakkelijke en snelle manier voor kunt zorgen dat jouw cv op de ‘ja stapel’ belandt. 

We besteden best veel tijd aan ons cv, terwijl een recruiter gemiddeld slechts 6 tot 8 seconden de tijd neemt om een cv te bekijken waarna hij of zij beslist of je op de ja- of nee-stapel terecht komt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je opvalt. Hoe dan? Boudewijn Kuiper, cv expert bij Monsterboard licht alvast een tipje van de sluier op: “Mijn gouden tip is om je cv persoonlijk te maken. Naast je hard skills moet ook duidelijk worden wie je bent als persoon, los van de kwaliteiten die je hebt als werknemer. Zorg ervoor dat dat goed naar voren komt”. Dit zijn Monsterboard’s tips!

 

  1. Maak het visueel. Een old school Word document is een beetje uit de gratie. Zorg voor een mooi en rustig opgemaakt PDF-bestand. Je kunt bijvoorbeeld ook een infographic toevoegen die laat zien welke soft skills je bezit, of je laat je vaardigheden zien in een paar mooie grafieken of tabellen. Ook leuk is het gebruik van iconen om bepaalde eigenschappen of vaardigheden uit te beelden. Dat frist een saai document snel op!
  2. Zorg voor overzicht. Gebruik tussenkopjes en zorg ervoor dat de verschillende onderdelen (personalia, opleiding, werkervaring, vaardigheden) van je cv duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Recruiters scannen vaak als eerste je cv vluchtig dus het is noodzakelijk om tussenkopjes te gebruiken voor meer overzicht. Ook belangrijk: een overzichtelijke volgorde van je werkervaring. Je meest recente werkervaring zet je altijd bovenaan. Dit is het meest relevant voor de recruiter, en zo hoeft hij of zij niet te scrollen of zoeken in je cv!
  3. Deel aanbevelingen. Deel een leuk citaat van een (oud-)collega of werkgever over jou en plaats deze in een apart kader zodat het opvalt. Zij weten als geen ander hoe je functioneert op je werk, waar je goed in bent en wat je te bieden hebt. Maar geef nooit iemand ongevraagd op als referentie. Meer zaken die je moet weten over referenties lees je hier.   
  4. Voeg bewijsmateriaal toe. Natuurlijk ben je trots op persoonlijke successen. Wees niet verlegen en deel ze! Voeg op je cv een link toe naar die ene video of presentatie waar je trots op bent.
  5. Geef soft skills een prominente plek op je cv. Boudewijn zei het al: “maak je cv zo persoonlijk mogelijk”. Daarom is het belangrijk om ook je soft skills, bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden of creativiteit, te vermelden. Steeds meer werkgevers vinden het belangrijk om in te kunnen schatten of je bij de bedrijfscultuur of het team past. Help ze daarom een handje en zet je soft skills al op je cv!
  6. Less is more. Maak je cv visueel aantrekkelijk, maar maak het niet te bont. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen professionaliteit en creativiteit, het moet wel overzichtelijk blijven. Een simpele manier om je cv toch rustig te houden is om voor een standaard lettertype te kiezen, zoals Arial of Times New Roman.

Tijd om te versturen! Nog een laatste tip van Boudewijn: “Voordat je je sollicitatie de deur uit doet moet je je cv altijd laten checken op spel- en typefouten door bijvoorbeeld je ouders, of een vriend(in). Verstuur je cv als PDF bestand en vergeet je motivatiebrief niet, succes!”

 

Voorbeeld nodig? Download hier een kant en klaar voorbeeld van een modern cv om je eigen cv een boost te geven.

 

Vergeet ook niet om een professioneel profiel aan te maken op Monsterboard. Waarom? Met een Monsterboard profiel zorg je ervoor dat werkgevers je kunnen vinden en kunnen bereiken. Maak het jezelf dus makkelijk en verhoog je kansen op een baan.

Ga aan de slag met je Monsterboard profiel >>