5 tips om te profiteren van de krappe arbeidsmarkt

5 tips om te profiteren van de krappe arbeidsmarkt

4 tips om te profiteren van de krappe arbeidsmarkt

Afgelopen week was Monsterboard aanwezig op de Nationale Carrièrebeurs in de RAI Amsterdam. Op 5 en 6 april 2019 kon je bij de stand van Monsterboard een elevator pitch opnemen, met als resultaat een kort filmpje over jezelf dat je kunt meesturen met je cv en motivatiebrief bij een sollicitatie. Terwijl op het moment de werkloosheid in Nederland enorm laag (3,4%) is, was het weer goed druk op de Carrièrebeurs. We kregen veel vragen over tips voor je cv en elevator pitch en vragen over hoe je als werkzoekende alles uit de huidige krappe arbeidsmarkt kunt halen. We zetten onze tips hierbij ook voor jou op een rij:

 

1. Onderzoek of je een match vormt met het bedrijf. Het voelt misschien niet zo, maar de banen liggen voor het oprapen. Je kunt als werkzoekende gemakkelijker dan anders voor een baan bedanken als bijvoorbeeld de bedrijfscultuur niet bij jou past. Is het heel druk of juist doodstil in de kantoortuin? Lopen de medewerkers elke dag in (mantel)pak of in spijkerbroek met sneakers? Vraag tijdens een sollicitatie naar de bedrijfscultuur en onderzoek of deze bij jou past. En vraag jezelf af of je je wilt aanpassen als de bedrijfscultuur niet helemaal bij jou past.

2. Je staat sterk tijdens salarisonderhandelingen. Natuurlijk heb je goede kaarten in handen tijdens het onderhandelen over je nieuwe salaris, maar wees wel reëel. Begin met een redelijk startpunt, en onderbouw met goede argumenten waarom je dat salaris zeker verdient. Lieg nooit over je vorige salaris of over een ander aanbod. Op deze manier onderhandel je voor jezelf een mooi salaris waar je je goed bij voelt.

3. Zoek banen via een jobboard. Je kunt natuurlijk via Google op zoek gaan naar een baan die bij je past, maar je kunt ook heel relaxed je cv uploaden bij Monsterboard. Je wordt dan op basis van je cv automatisch gevonden door recruiters. Om gevonden te worden voor die ene leuke baan moet je cv wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het zoeken naar banen via een jobboard zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk verschillende vacatures met elkaar kunt vergelijken.

4. Wees kritisch. Natuurlijk voel je je vereerd als meerdere bedrijven je een aanbod doen, maar blijf wel kritisch. Laat je niet inpakken door vleiende praatjes en zorg dat de gemaakte afspraken altijd zwart op wit staan in je contract.  

5. Achterhaal wat jij belangrijk vindt. Bedenk goed voor jezelf wat je belangrijk vindt in het leven en kijk of de baan van je keuze daaraan bijdraagt. Op deze manier zal jij je baan leuk vinden en lang volhouden. Daarnaast bepaal je wat je voor de toekomst nog meer belangrijk vindt: doorgroeimogelijkheden, salaris, vakantiedagen, reiskostenvergoeding, cursussen of flexibele werktijden. Stuur het sollicitatiegesprek zo dat degene aan de overkant van de tafel precies weet welke arbeidsvoorwaarden jij belangrijk vindt.

 

Het kiezen van een baan die bij je past blijft natuurlijk een belangrijk proces. Blijf positief en praat met verschillende mensen over je overwegingen en keuzes. Monsterboard helpt graag bij keuzestress.