Met deze 5 tips kun jij je grenzen aangeven op werk

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt of zien gebeuren. Een collega is onbeschoft, vraagt te veel van iemand of maakt een ongepaste opmerking. Je komt om in het werk, maar krijgt er steeds maar werk bij? Tijd om hier iets aan te doen, aan jezelf te denken in plaats van aan de ander en je grenzen te stellen. Grenzen stellen op het werk is jouw goed recht. Wanneer iemand jouw normen en waarden overschrijdt of wanneer je teveel op je bord hebt, mag jij dat aangeven. Het is echter makkelijker gezegd, dan gedaan. Het aangeven van grenzen aan collega’s of jouw manager kan lastig zijn. Je wilt misschien geen scene schoppen, moeilijk overkomen of een conflict veroorzaken.

Het stellen van grenzen heeft veel invloed op werkplezier en je mentale gezondheid. Want wanneer mensen niet over je grenzen gaan, zorgt dat voor minder negatieve gevoelens. Vind je het lastig, grenzen aangeven op werk? Geen zorgen, je kan leren grenzen aangeven. Met onze 5 tips kun jij je grenzen aangeven op werk.

1. Weet waar je grenzen liggen

Soms zijn grenzen niet zo zwart wit en kunnen ze erg verschillen per individu. Heb je ooit nagedacht over waar jouw grenzen liggen? Wat je acceptabel vindt en wat niet? Elk mens heeft andere grenzen en het is aan de ander om die te respecteren. Maar hoe weet je eigenlijk waar je grenzen liggen? Grenzen gaan om het gevoel wat jij krijgt en zijn persoonlijk. Hoe voel jij je na die uitspraak van die ene collega? Wanneer je je onprettig, oncomfortabel, boos of verdrietig voelt, is deze collega waarschijnlijk jouw grens over gegaan. Misschien heb je teveel werkdruk en heb je altijd hoofdpijn na een werkdag. Het kan zijn dat het werk je teveel is. Luister naar wat je lichaam je vertelt.

Je hebt fysieke, mentale en emotionele grenzen. Je fysieke grenzen zijn wanneer iemand je lichaam zonder toestemming aanraakt op een manier wat jij niet fijn vindt. Niemand mag jou zomaar aanraken. Je mentale grenzen zijn dat je mag denken wat je maar wil en dat niemand de baas is over jouw gedachten. Je mag je eigen mening vormen en hoeft niet de mening van een ander over te nemen. Emotionele grenzen zijn wanneer iemand van jouw emoties misbruik maakt. Een collega kan bijvoorbeeld manipulatief zijn. Er zijn dus verschillende soorten grenzen. Je gedrag aanpassen begint met bewustzijn. Wanneer je voelt en weet wat jouw grenzen zijn, is het tijd om je uit te gaan spreken!

2. Wees assertief

Assertief zijn op het werk is een waardevolle skill die aangeleerd kan worden. Assertief zijn betekent in staat zijn om op een rustige en respectvolle manier op te komen voor je eigen of andermans rechten.

Het goede nieuws is: je kunt leren om assertiever te worden op de werkvloer en nee te zeggen. Je moet alleen weten hoe. Lees deze 9 tips over hoe je meer assertief kunt zijn. Bekijk ook deze oefeningen die jou kunnen helpen meer assertief te zijn.

3. Nee is oke

Waarschijnlijk herken je het wel: je zegt ja, terwijl je eigenlijk nee had willen zeggen. Het is zeker moeilijk als je net pas bent begonnen met je eerste baan of stage. Als je nee zeggen nog niet helemaal onder de knie hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Bekijk onderstaande voorbeelden om een idee te krijgen van hoe je nee kunt zeggen.

Voorbeelden van nee zeggen:

  • Nee, ik kan vandaag niet langer blijven werken, want ik zeg ja tegen een gezellig avond met vrienden.
  • Nee, ik kan jouw taken niet erbij nemen, want ik zeg ja tegen de deadlines waar ik verantwoordelijk voor ben.
  • Nee, ik wil geen drankje met je drinken na werk, want ik zeg ja tegen de grenzen die ik bewaak.

Je hebt nu een aantal voorbeelden gelezen die je kunnen helpen met het zeggen van nee. Bekijk hier ook 7 tips die je helpen met het nee zeggen op werk.

4. Oefenen

Je kunt oefenen met het aangeven van je grenzen. Je kunt beginnen met het aangeven van je grenzen in minder belangrijke of makkelijke situaties. Denk maar aan een vriendin of vriend die je vraagt om de zoveelste gunst. Je kunt ook zelf situaties bedenken en oefenen met hoe je in het echt daarop zou reageren. Dit is fijn, want als er een moment is waar je daadwerkelijk je grens wilt aangeven, zal dat makkelijker zijn omdat je het al hebt geoefend. Grenzen aangeven op werk is belangrijk, maar in je persoonlijke leven ook. Met dit soort oefeningen leer je het toe te passen in zowel je persoonlijk, als werk leven.

5. Communiceren

Grenzen aangeven op werk kan een uitdaging zijn, want wat als deze niet worden gerespecteerd? Wat doe je dan? Praat er dan over met de HR afdeling bij jou op werk of met de manager. Zij zouden op basis van het probleem een geschikte oplossing kunnen bieden. Als zij jou niet kunnen of willen helpen, is het misschien tijd voor een nieuwe baan. Jouw geluk en mentale gezondheid is namelijk het belangrijkste wat er is.

Blijf trouw aan jezelf

Ons advies is om vooral trouw te zijn aan je eigen normen en waarden. Houd vast aan je grenzen en versoepel deze niet om het voor andere mensen makkelijker te maken. Wij hopen dat je met onze tips nu weet hoe je duidelijk je grenzen kunt aangeven.

Ieder mens heeft recht om gerespecteerd te worden om zijn of haar wensen. Je bent niet moeilijk, onbuigzaam, ongezellig of vervelend als je grenzen aangeeft. Je bent juist sterk, dapper en krachtig wanneer jij je grenzen aangeeft!

Een nieuwe baan

Wij hopen dat je nu een pro bent in grenzen aangeven op werk. Toch kan het zijn dat je alsnog niet helemaal happy bent. Misschien ligt het aan je huidige baan en vind je daar geen volledige werkplezier. Monsterboard helpt je graag met het vinden van een baan waar je wel werkplezier ervaart. Maak een gratis Monsterboard profiel aan en bekijk ons grote aanbod aan vacatures.