14 praktische videosollicitatie tips van Mourad
Op woensdag 20 februari 2019 gaf Monsterboard samen met Mourad een webinar over zelfverzekerdheid, diversiteit en solliciteren. Mourad zet zich in voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt, zijn inspirerende verhaal kun je hier teruglezen. In deze blog delen we zijn tips uit de webinar, want zeg nou zelf, solliciteren blijft altijd lastig. De belangrijkste les is: blijf positief, dan straal je dat ook uit!
Videosolliciteren is één van de opties om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten tijdens het solliciteren. Met een video laat je zien dat je lef hebt en gemotiveerd bent. Bovendien laat een video meer zie van je persoonlijkheid dan een brief. Daarnaast komt je boodschap beter over omdat je kunt variëren in intonatie en gezichtsuitdrukking. En niet onbelangrijk: een video kan vooroordelen ontkrachten. Overtuigd? Pak je smartphone erbij! En knoop deze tips in je oren:
-
Vervang je motivatiebrief door een video, maar stuur daarbij wel een papieren cv.
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven niet zitten te wachten op een video cv, maar het wel leuk vinden om een motivatie per video te ontvangen. Dat heeft een hele praktische verklaring: het opzoeken van je opleiding gaat via een hardcopy cv sneller dan het vooruit- en terugspoelen in een video.
-
Maak per sollicitatie een aparte video gericht op de vacature.
In een video vertel je alles wat niet in je cv staat. Ga in de video inhoudelijk in op de vacature. Vertel waarom jouw competenties en vaardigheden passen bij functie waarop je solliciteert. Laat zien dat jij de meest geschikte persoon bent! -
Gebruik je smartphone voor het opnemen van je videosollicitatie.
Onthoud dat je videosollicitatie geen gelikt reclamefilmpje over jezelf hoeft te zijn. Het moet juist authentiek overkomen. Een smartphone voldoet dus prima!
-
Hou het kort.
Hou het zo kort mogelijk, maximaal 1,5 minuut. Maar ongeveer 1 minuut is het allerbeste!
-
Kies een goede camera positie.
Het is belangrijk om de camera op ooghoogte te hebben staan. Sta rechtop en kijk de lens in. Zo kom je krachtiger over!
-
Film bij daglicht.
Mensen hebben ’s avonds juist veel tijd, maar voorkom deze veelgemaakte fout. Het is veel beter om een filmpje te maken met goed licht. Het liefste voor het raam.
-
Zorg voor helder en duidelijk geluid.
Niets zo irritant als een filmpje waaronder krakend geluid zit. De intentie om het zo snel mogelijk weg klikken is groot. Zorg er dus voor dat je omgevingsgeluiden uit je video filtert.
-
Kom professioneel over.
Dat begint bij je kleding. Kijk voor welke soort organisatie je een video maakt en bedenk welke kleding daarbij past. Denk ook na over een achtergrond bij je video. Wordt het een witte muur met een cactus op een tafeltje of een creatieve graffiti wall?
-
Wees jezelf!
Dit is een beetje een dooddoener, maar onthoud dat het alleen maar loont om jezelf te zijn. Lees je motivatie ook niet op van een papiertje, maar probeer alles juist spontaan uit je hoofd te vertellen.
-
Oefenen, oefenen en oefenen.
Hoe kom je spontaan over? Oefenen! Je raakt dan ook meer gewend aan jezelf op een scherm en dat komt je zelfvertrouwen alleen maar ten goede.
-
Bel naar de organisatie.
Vraag naar welk emailadres je je video het beste kunt opsturen. Zo weet je zeker dat je sollicitatie goed aankomt.
-
Zet je video op YouTube.
Je kunt het beste je video uploaden op YouTube, hem daarna op privé zetten en de link met de juiste persoon delen. Dat werkt het beste, als je het bestand als bijlage meestuurt kan het nog wel eens voor komen dat de video niet werkt. Via YouTube werkt het afspelen altijd!
-
Spreek altijd de wens uit om langs te mogen komen.
Als afsluiting kun je bijvoorbeeld zeggen: “Ik heb het kort gehouden, maar ben je nieuwsgierig geworden naar mij? Ik zou graag binnenkort langskomen voor een kennismakingsgesprek”.
-
Videosolliciteren is niet voor iedereen weggelegd.
Videosolliciteren is voor veel mensen een goede manier om te solliciteren en na het oefenen word je alleen maar beter. Bovendien is het juist goed om soms uit je comfort zone te stappen. Maar blijf wel dichtbij jezelf en als je je er niet op je gemak bij voelt, kies dan een andere manier om op te vallen tijdens het solliciteren. Een handgeschreven brief in een gouden envelop bijvoorbeeld. Of maak een portfolio van je eerdere werk. Je kan ook bij het bedrijf langsgaan met pizza of taart. Toon lef!
Mag je op gesprek komen? Good job! Bereid je dan goed voor. Neem deze lijst door en bedenk wat je zou antwoorden op de meest gestelde vragen tijdens sollicitaties!