Geplaatst op

30+ dagen geleden

Beschrijving

Functie­omschrijving

Ben jij degene die iets wil betekenen voor een doelgroep die vanwege veelvuldig delict gedrag veroordeeld is tot de maatregel Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD)? Dan is de functie Forensisch Therapeutisch Werker ISD geknipt voor jou. Binnen de ISD in de Penitentiaire Inrichting Nieuwegein, locatie Soesterberg, geef jij gedetineerden (deelnemers) een kans om weer aan een delict vrije toekomst te werken, hierdoor heb je ook nog eens een stevig aandeel in een veiligere samenleving voor iedereen.

Hoe jouw werkdagen verlopen is lastig te voorspellen. Samen met je collega Forensisch Therapeutisch Medewerkers op de Instelling Stelselmatige Daders (ISD) ben je verantwoordelijk voor een afdeling deelnemers met uiteenlopende problemen, vaak met een dubbele diagnose (verslavingen psychiatrische problemen, LVB). Iedere deelnemer heeft baat bij een benadering op maat. Waar je de een het beste helpt met duidelijkheid en structuur, is voor een ander juist een ondersteunend gesprek van belang. 

Je begint de werkdag met een overleg met de collega’s van je afdeling om de dienst voor te bespreken en de rapportages te lezen. Daarna begeleid je bij aanvang van het dagprogramma de deelnemers bij de individuele- en groepsactiviteiten. Zo ga je met ze naar o.a. de bibliotheek, sportruimte of luchtplaats. Ook zorg je dat iedereen op tijd de medicatie inneemt en bereid je ze voor op afspraken, zoals bezoek of het vervoer richting de rechtbank. Tevens begeleidt je verloven van deelnemers en/of breng je deelnemers met de bedrijfsbus naar hun werkvoorziening.

Voor het goed verlopen van het dagprogramma is het belangrijk dat je als Forensisch Therapeutisch Werker ISD methodisch werkt en structuur en duidelijkheid biedt aan de deelnemers. In je bejegening ben je consequent en voorspelbaar. Verder zorg je dat de veiligheid op de afdeling continu gewaarborgd is, voor je collega’s, jezelf en de deelnemers.

Je staat de hele dag in contact met de deelnemers op de afdeling en bent mentor van een aantal van hen, je rapporteert zowel mondeling als schriftelijk je observaties en gemaakte afspraken m.b.t de deelnemers. Als lid van het multidisciplinaire team ben je dan ook nauw betrokken bij de begeleidingsvraag van de deelnemers van jouw afdeling. Kortom: jij zorgt er mede voor dat de detentie van de deelnemer zo goed mogelijk verloopt, op álle fronten.

Ga je bij ons aan de slag? Dan volg je in het eerste halfjaar de Basis Beroepsopleiding, waarin onder meer de disciplines en processen binnen de Penitentiaire inrichting en ISD aan bod komen. Daarnaast is er binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen veel aandacht voor het up-to-date houden van de kennis en vaardigheden van alle medewerkers, dit is o.a. mogelijk middels e-learningmodules. En wil je graag doorgroeien? Geef het dan vooral aan!

Nicole over haar baan als forensisch therapeutisch medewerker
“Ik werk dan wel met een uitdagende doelgroep, er gebeuren ook veel leuke dingen. Zo hebben we laatst iemand aan een baan buiten de inrichting geholpen. En door te luisteren en te praten kun je echt iets voor de mannen betekenen. Mijn drive? Onderzoeken wat de jongens nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Natuurlijk lukt het niet bij iedereen. Maar ik doe mijn werk voor hen die ik wél kan helpen. Daar steek ik graag mijn tijd en energie in.” Hier lees je daar meer over.

Functie-eisen

 • Je hebt minimaal een mbo 4-diploma, bij voorkeur in de richting SPW, persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, medewerker maatschappelijke zorg of een vergelijkbare richting.
 • Je hebt affiniteit en aantoonbare werkervaring vanuit de verslavingszorg of GGZ met deze specifieke doelgroep.
 • Je hebt kennis van groepsdynamiek, conflicthantering en kunt goed omgaan met een forensische doelgroep.
 • Je hebt kennis van psychopathologie, begeleiding en zorg.
 • Je bent in staat om gedrag van (individuele) patiënten te observeren, aan preklinische interventies deel te nemen en rapportages op te stellen.
 • Je kunt je zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken.


Dit is jouw kracht

 • Je bent empathisch en je kunt je verplaatsen in de situaties en achtergronden van de doelgroep waarmee je werkt.
 • Je staat stevig in je schoenen, bent evenwichtig, vasthoudend, consequent en straalt rust uit.
 • Je bent collegiaal en gaat spannende situaties niet uit de weg
 • Je hebt een loyale werkhouding, kunt werken in een beveiligde setting en vindt het geen probleem om in onregelmatige- en nachtdiensten te werken.
 • Je bent flexibel en vindt het geen probleem om onregelmatige diensten te draaien (dag-, avond-, nacht- en weekenddiensten).

Arbeids­voorwaarden

 • Salaris­niveauschaal 7
 • Maand­salarisMin €2.422–Max. €3.157 (bruto)
 • Dienst­verbandArbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contract­duur1 jaar
 • Minimaal aantal uren per week28
 • Maximaal aantal uren per week36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Ben je in dienst van het rijk en heb je een aanwijzing als Van-Werk-Naar-Werk- of (medisch) herplaatsing kandidaat? Voeg dan een voordracht van je leidinggevende of trajectmanager en een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
 • De voorlopige plaats van tewerkstelling is Detentiecentrum Zeist (Soesterberg).
 • Het gaat om een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar, met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
 • Salaris­niveau schaal 7 (evt. aanloopschaal 6).
 • Een fysieke vaardigheidstoets en medische keuring maken deel uit van de sollicitatieprocedure.
 • Een assessment kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.
 • Om je sollicitatie in behandeling te kunnen nemen ontvangen wij graag je cv en motivatiebrief.
 • Wil jij onze nieuwe collega worden? En als Forensisch Therapeutisch Werker ISD van toegevoegde waarde zijn in onze Penitentiaire inrichting? Neem dan direct contact met ons op. Je bent van harte welkom!
 • Laat ons in je motivatiebrief weten wat je voor onze organisatie wilt en kunt betekenen
Source: Ministerie van Justitie en Veiligheid