Skip to main content

Veelgemaakte fouten in een cv

Veelgemaakte fouten in een cv

veelgemaakte fouten

Een goed cv is onmisbaar voor een goede sollicitatie. Nu zijn foutjes menselijk, maar de realiteit is wel dat ze een minder goede indruk achterlaten en je kans op een gesprek verkleinen. Daarom deze veelgemaakte cv fouten, die je het beste even door kan nemen voordat je je cv meestuurt met je sollicitatie.  

Ongepast taalgebruik

Door goed de vacature door te lezen kan je vaak al inschatten welke tone of voice je moet gebruiken in je cv. Over het algemeen geldt: netjes maar niet te afstandelijk. Kies voor je functies de meest gebruikelijke namen, ga bij je opleidingen voor de meest recente naam van de studie en gebruik alleen vakjargon als je zeker bent van de betekenis.
 

Chattaal

In een wereld van sms'en, Pingen en WatsApp'en zijn we zo gewend aan afkortingen dat ze er ook in kunnen sluipen bij het schrijven van je cv. Misschien overbodig om te noemen, maar die afkortingen horen niet op je cv.
 

Even snel gemaakt

In het schrijven van een cv gaat werk zitten, zeker als je hem afstemt op de vacature. Dus als je even snel je cv aanpast of schrijft, sluipen, spel- typ- en stijlfouten er gemakkelijk in. Laat daarom altijd je cv doorlezen door iemand anders, het liefst iemand met een goede taalvaardigheid.
 

'Henk is een technisch wonder'

Cv’s moeten in de eerste persoon enkelvoud geschreven zijn. Je vertelt immers iets over jezelf. Houd het persoonlijk en schrijf geen zinnen als: ‘Henk is commercieel sterk en zeer creatief, hij heeft een proactieve houding en toont veel initiatief.’ Verander zulke zinnen in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer creatief…’ En geef bij voorkeur ook voorbeelden van je kwaliteiten, hiervoor kan je ook de STAR-methode gebruiken.
 

Wees niet te humoristisch

Als humor een sterke kant van je is, kan je dat best vermelden. Maar zeg dit dan wel op een zakelijke informatieve manier bij je persoonlijke profiel (bijvoorbeeld: ‘uit de reacties van mijn omgeving blijkt dat ik veel humor heb’). Ga beslist geen grapjes maken in de tekst van je cv zelf. Humor is een eigenschap die je niet met voorbeelden hoeft toe te lichten. Jouw cv is geen moppentrommel.
 

Opbouw

Kies op welk deel uit je carrière je de nadruk wilt leggen: werkervaring, opleiding of vaardigheden. Begin met het belangrijkste en bepaald of je op chronologische of anti chronologische volgorde wilt werken.
 

Lang cv 

Je komt soms cv’s tegen die uit maar liefst vijf pagina’s bestaan. Een recruiter scant de binnengekomen cv's en binnen 15 seconden is al besloten of je op je de ja of nee-stapel komt. Soms krijgt een recruiter wel honderden brieven binnen, hij heeft geen tijd voor lange autobiografieën. Een goed cv is duidelijk, relevant voor de functie en zo beknopt mogelijk. Als je dan ook aandacht besteedt aan een goede opmaak, is je cv optimaal scanbaar. 
 

Verkeerde NAW-gegevens

Een veelgemaakte fout is het gebruiken van de verkeerde NAW-gegevens. Soms ontbreken belangrijke gegevens zelfs. Controleer voor het verzenden van je cv altijd of je gegevens nog up to date zijn: je adres, woonplaats en telefoonnummer. Want een recruiter gaat geen moeite doen om uit te zoeken op welk nummer je te bereiken bent als het telefoonnummer op je cv niet klopt.

Nu we deze veelgemaakte fouten voor je op een rijtje gezet hebben, kan je zorgen dat jij deze fouten niet maakt in je cv.