Cv maken? Zo ga je van start!

Door Team Monsterboard

Tijdens het solliciteren is jouw cv het eerste waar de werkgever of de recruiter naar kijkt. Het is daarom belangrijk om een goede eerste indruk te maken met jouw cv! Maar waar begin je? Wat moet je juist wel benoemen? Wat kun je beter weglaten? En met welk programma kan je het beste jouw cv maken? In Word of in Canva? Met of zonder behulp van een mooi cv-template?

In dit artikel lees je hoe je een professioneel cv opbouwt en waar, zodat een recruiter jouw cv eruit pikt!

Een cv maken; wat is een cv?

Cv staat voor Curriculum Vitae, en is een persoonlijk profiel waarin je al je werkervaring en opleidingen beschrijft. Waarom je een cv maakt? Om op een functie bij een bedrijf te solliciteren!

De werkgever van dit bedrijf krijgt op deze manier een beeld van jouw vaardigheden en interesses. Op basis daarvan wordt er besloten of je op sollicitatiegesprek mag komen. Het is dus belangrijk dat je al je informatie duidelijk op je cv vermeldt, zodat je de kans vergroot om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Benieuwd naar een cv voorbeeld, of het juiste cv template? Lees dan verder.

Hoe maak je een cv?

Ga je een cv maken? Een goed cv moet aan een aantal eisen voldoen. Zo geef je de werkgever een duidelijk beeld van wie je bent, en wat je kunt. Benieuwd wat er allemaal terug moet komen op je cv? Wij hebben de belangrijkste 11 voor je op een rijtje gezet.

  1. Persoonsgegevens
  2. Persoonlijk profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden
  6. Competenties
  7. Talen
  8. Nevenactiviteiten
  9. Cursussen
  10. Stages
  11. Referenties

1. Persoonsgegevens

Het is belangrijk dat de persoon die jouw cv leest, weet wie jij bent. Daarom zijn je persoonsgegevens onmisbaar op jouw cv. Bovenaan het document vermeld je allereerst je voor- en achternaam. Daarnaast ook je woonadres, het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent, en je e-mailadres. Persoonlijke gegevens zoals geboortedatum, nationaliteit, burgerlijke staat en geslacht zijn optioneel, maar wel handig om eraan toe te voegen.

Je professionele cv maken die tegelijkertijd persoonlijk is, kan door een representatieve foto van jezelf toe te voegen. En door te verwijzen naar een social media-profiel zoals LinkedIn of je eigen website met een link.

2. Persoonlijk profiel

Wil je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten? Dan is het belangrijk dat jouw cv eruit springt! Dit doe je onder andere door een persoonlijk profiel toe te voegen. In een persoonlijk profiel vertel je over wie jij bent, wat je werkwijze is, en je sluit af met wat jouw ambities voor de toekomst zijn. In vier tot vijf zinnen overtuig jij de lezer om verder over jouw vaardigheden te lezen!

3. Werkervaring

Wanneer de werkgever jouw cv doorneemt moet blijken of jouw ervaring voldoet aan de functie-eisen. Voldoe je aan de eisen? Dan is de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek groot! Cruciaal dus om relevante werkervaring te benoemen. Hoe je dat doet? Door alleen de werkervaring te noemen die aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Dat bijbaantje van 10 jaar geleden, valt dan al heel snel af.

Heb je nog maar weinig werkervaring? Kijk dan naar andere activiteiten en eigenschappen van jezelf die laten zien dat je geschikt bent voor de functie. Denk hierbij aan stages, vrijwilligerswerk, studieprojecten en nevenactiviteiten.

4. Opleidingen

Om de werkgever een breder beeld te geven van jouw kennis, is het naast je werkervaring ook belangrijk om je opleidingen te delen. Door aan te geven welke opleidingen je behaald hebt laat je zien over welk opleidingsniveau je beschikt. Hiermee kan de werkgever makkelijk bepalen of je het denk- en werkniveau hebt die aansluiten bij de desbetreffende baan. Je vermeld je opleidingen altijd in omgekeerd chronologische volgorde. Dus de laatst afgeronde opleiding zet je bovenaan.

5. Vaardigheden

Naast werkervaring en opleidingen, zijn vaardigheden ook belangrijk om te vermelden. Hiermee geef je de lezer een idee van waar je goed in bent. Ben je bijvoorbeeld goed in programmeren? Of heb je veel marketingkennis? Benoem deze dan in een lijstje, maar geef ook voorbeelden van hoe je deze vaardigheden in het dagelijks leven toepast.

6. Competenties

Bij een cv maken is het belangrijk om naast de vaardigheden die je hebt aangeleerd ook persoonlijke eigenschappen toe te voegen; je competenties. Denk hierbij aan dat je een doorzetter bent, of communicatief sterk. Dit geeft de werkgever een idee van hoe jij als persoon bent.

Hier is het van belang dat je competenties beschrijft die passen bij de functie waar je op solliciteert, en dat je uitlegt hoe je deze competenties op de werkvloer toepast. Weet je niet precies hoe je dit moet uitleggen? De STAR-methode kan je hiermee helpen.

7. Talen

Spreek je meerdere talen? Dan is het belangrijk om elke taal die je beheerst op je cv aan te geven. Maak hierbij een lijstje van de talen die je kan lezen, de talen die je kan schrijven, daarna de talen die je alleen kan spreken, en als laatste de talen die je kan verstaan. Zorg wel dat je eerlijk blijft over je taalniveau! Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je bijvoorbeeld ineens een Franse presentatie moet geven, terwijl je het eigenlijk alleen kan lezen.

8. Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten zijn (on)betaalde activiteiten die je naast je werk uitoefent. Een voorbeeld hiervan is vrijwilligerswerk. Het benoemen van dit soort activiteiten maakt je professionele cv interessanter, omdat het iets zegt over hoe jij in het leven staat en wat je belangrijk vindt. Zorg wel dat je op je cv alleen nevenactiviteiten benoemt die relevant zijn voor de baan waarnaar je solliciteert.

9. Cursussen

Heb je nog niet veel werkervaring, maar wel relevante cursussen gedaan, certificaten behaald, of workshops bijgewoond? Zet deze dan op je cv! Een werkgever kan aan de hand hiervan veel van jouw vaardigheden afleiden.

10. Stages

Veel werknemers zien stages als werkervaring. Ideaal voor starters met weinig werkervaring! Bij een stage breng je opgedane kennis van je school of studie in praktijk. Hierdoor krijg je alvast een idee van jouw kwaliteiten binnen je werkveld.

11. Referenties

Ben je ervan overtuigd dat je vorige werkgever positief over jou weet te vertellen? Dan is het handig om deze persoon als referent op je cv toe te voegen. Referenties zijn mensen die iets over jou kunnen vertellen, zoals een oud-collega met wie je een succesvol project hebt afgerond. Probeer in ieder geval één referent toe te voegen, maar zorg wel dat je de desbetreffende referent hierover informeert.

Zo gebruik je een cv template

Weet je niet waar je moet beginnen bij het maken van je cv? Een cv maken doe je met behulp van een cv-template. Er zijn verschillende programma's waarmee je makkelijk een cv kan maken met een voorbeeld. Hieronder zetten we de twee meest gebruikte voor je op een rijtje met de voor- en nadelen:

Een cv maken met Microsoft Word

Eén van de meest gebruikte programma's is Microsoft Word. Waarom? Vanwege de talloze mogelijkheden! Word biedt je verschillende templates die je helemaal naar eigen smaak kan inrichten. Denk hierbij aan lettertype, kleuren, opmaak etc.

De templates hebben al de juiste structuur, waardoor je zelf alleen nog maar je eigen informatie op de juiste plek in het document hoeft in te voeren. Een cv maken in Word is dus lekker makkelijk.

Een cv maken in Canva

Geen fan van Microsoft Word? Of heb je simpelweg geen toegang tot het programma? Ga dan aan de slag met een gratis cv-template via Canva. Canva heeft templates van cv's met voorbeeldteksten. Je hoeft dus alleen jouw persoonlijke informatie op de juiste plek te zetten, en de tekst aan te passen waar nodig. Zo kan je ook gelijk wat inspiratie opdoen door de teksten van verschillende voorbeeld cv's te bestuderen. Een cv maken met Canva is heel handig!

5 tips voor een professioneel cv maken

Moeite met het opbouwen van je professionele cv? Je cv maken zal makkelijker worden met deze 5 tips!

  1. Gevonden worden in de database
  2. Onderscheid je cv op een visuele manier
  3. Houd het kort en simpel
  4. Houd er rekening mee dat je cv digitaal wordt bekeken
  5. Houd het overzichtelijk

1. Gevonden worden in de cv database

Vaak gebruiken werkgevers een cv-database om tussen vele cv's te zoeken naar geschikte kandidaten. Een cv-database is een verzameling cv's die recruiters kunnen gebruiken om te filteren op cv's die gerelateerd zijn aan hun functie.

Dit filteren gebeurt aan de hand van termen die gebruikt worden in de cv. Zorg er daarom voor dat jouw cv algemene termen gebruikt. Als je als software developer aan de slag wil is het dus handig om gewoon de term 'software developer' te gebruiken op je cv, in plaats van iets creatiefs als 'HTML tovenaar'.

2. Onderscheid je cv op een visuele manier

Geef je cv kleur en voeg een foto toe zodat hij eruit springt. Zorg daarnaast dat een recruiter hem makkelijk kan scannen door middel van bulletpoints of andere graphics.

3. Houd het kort en simpel

Een cv hoeft helemaal niet lang te zijn. Houd hem kort en bondig; maximaal twee A4'tjes. Is je cv te lang? Dan kan het zomaar zijn dat de recruiter na de eerste kopjes afhaakt. Natuurlijk zijn er af en toe uitzonderingen, bijvoorbeeld als je solliciteert naar academische vacatures.

4. Houd er rekening mee dat je cv digitaal wordt bekeken

Aangezien je cv waarschijnlijk op een computer, tablet of telefoon bekeken wordt, is je cv maar voor tweederde zichtbaar. Zorg er daarom voor dat het eerste gedeelte direct aanspreekt, zodat de recruiter enthousiast wordt om de rest te lezen. De meest relevante informatie zet je dus aan het begin.

Monsterboard tip: Wil jij je professionele cv maken in Word? Sla je bestand dan op als PDF. Zo zorg je ervoor dat je lay-out hetzelfde blijft en niet verspringt op de computer van de recruiter of werkgever.

5. Maak het persoonlijk

Zorg ervoor dat uit jouw cv duidelijk naar voren komt wie jij bent. Deel je soft skills, zodat recruiters weten wat jouw karaktereigenschappen zijn. Recruiters vinden het namelijk belangrijk om te weten wat voor soort persoon je bent, zodat ze een inschatting kunnen maken of je binnen het bedrijf past.

Vergeet ook je vaardigheden niet te vermelden, zoals bijvoorbeeld je taligheid. Zo weet een recruiter nog voorafgaand een eventueel sollicitatiegesprek waar je goed in bent.

Voorbeeld CV's van Monsterboard

Administratie

Beveiliging

Detailhandel

Finance

Horeca

IT en ICT

Kunst

Management

Onderwijs

Techniek

Upload je cv op Monsterboard!

Een professioneel cv maken kan lastig zijn, zeker als je vanaf het begin moet beginnen. Hopelijk ziet jouw cv er met behulp van bovenstaand stappenplan en de do's en dont's er nu perfect uit! Upload je cv, maak jezelf vindbaar en ga aan de slag met solliciteren!