Flexwerker worden? Zo doe je dat

Ben jij geschikt voor flexwerk? Lees de voordelen en nadelen van flexwerken om een gepaste beslissing te maken voor je toekomst en carrière.

Door Marlot Heerink-Martin, Monsterboard Medewerker

Flexwerken is flexibel werken. Ja, dat klinkt logisch. Maar wat betekend dat precies en wat is een flexwerker? In dit artikel duiken we diep in de wereld van flexibel werken. We leggen de voordelen ervan uit en geven toe wat de nadelen zijn. Het is niet zo gek dat jij meer wilt weten over flexwerk; het wordt namelijk steeds populairder.

In een grafiek van het CBS is te zien dat het aantal flexibele werkers geleidelijk toeneemt. Het laatste decennium is het aantal flexibele werkers met 1,1 miljoen gestegen. Tegenwoordig heeft 32% van de werkende Nederlanders een flexibel arbeidscontract. Volgens Randstad zal deze trend door blijven zetten. Technologische ontwikkelingen maken het gemakkelijk en veel milennials – die in 2030 ongeveer 75% van de beroepsbevolking uitmaken – hebben hier voorkeur voor. Flexibele werkomgevingen met stilteruimtes, telefoonneerruimtes, lounges, sta tafels voor vergaderingen of grote tafels voor groepswerk en veel groene planten als decor zullen onderdeel zijn van het nieuwe werken.

Wat is een flexwerker?

Flexwerken is werken zonder afhankelijk te zijn van een tijd, plaats of apparaat. Als flexibele werknemer bepaal je jouw eigen werktijden en werklocaties. Dankzij technologische ontwikkelingen van computersoftware en het internet kun je vanaf elke laptop of tablet werken. Hierdoor kun je jouw eigen dagindeling plannen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je dag te beginnen met huishoudelijke klusjes en 's avonds wat langer door te werken. De ene dag werk je vanuit huis, de andere vanuit een gezamenlijke werkruimte of het kantoor.

Je bent een flexwerker als je een flexibele arbeidsrelatie hebt. Dit betekent dat je net zoals vaste arbeidskrachten een contract hebt, alleen is deze vaak voor een beperkte tijd. Tevens worden ZZP'ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) vaak als flexwerkers geteld omdat zij ook een fluctuerende werkdruk en inkomen hebben. Niet iedereen heeft de optie om flexibel te werken; het is erg lastig om bouwvakker of chirurg te zijn vanuit huis. Ook is het niet bij elk bedrijf mogelijk. Voorbeelden van flexibele werkers zijn:

  • uitzendkrachten
  • gedetacheerde
  • seizoen werkers
  • freelancers
  • werknemers met een nulurenconract

5 voordelen van flexwerken

Er zitten veel pluspunten aan een flexibel arbeidscontract. Een van de eerste die je misschien te binnen schiet is dat je niet meer in de file hoeft te staan om tijdig op werk aan te komen. Je hebt in plaats daarvan tijd om te sporten, gezonder te koken of om wat extra rust te pakken. Het is gemakkelijker om een goed balans te vinden tussen je werk- en privéleven waardoor je kunt zorgen voor je kinderen, huisdieren en je eigen mentale en fysieke gezondheid. Maar er zijn nog meer voordelen:

  1. Flexibiliteit; je kunt zelf indelen wanneer je aan wat werkt en hoelang.
  2. Meer natuurlijke sociale interactie; bij flexibele werkomgevingen wordt er veelal gebruik gemaakt van open werkruimtes, hierdoor kun je elke dag naast een andere collega zitten en elkaar beter leren kennen.
  3. Netwerken; als je zelfstandige bent of geen vast arbeidscontract hebt, kun je werken op flexplekken waar je andere flexwerkers ontmoet om te netwerken.
  4. Creativiteit; een saai, grijs kantoor is niet de beste creativiteit aandrijver.
  5. Productiviteit; dankzij een beter werk-privébalans voel jij je meer uitgerust, gezonder, energieker en meer gefocust in je werk.

Als extra bonus kan flexibel werken ook beter zijn voor het milieu; het is papierloos, de auto wordt minder gebruikt en er is minder vraag naar verlichte en verwarmde kantoorruimtes.

5 nadelen van flexwerken

Het klinkt perfect. Lekker werken vanuit huis in je pyjama. Uitgebreide maaltijden maken. Maar werken vanuit huis is niet voor iedereen weggelegd en het brengt ook zeker wat uitdagingen met zich mee.

  1. Communicatie; je komt je collega niet gezellig tegen bij het koffiezetapparaat. Alles moet via e-mail of de telefoon besproken worden waardoor details wellicht over het hoofd worden gezien. Bovendien kan weinig contact met medewerkers tot gevoelens van eenzaamheid leiden.
  2. Geluidsoverlast; veel bedrijven hebben open kantoorruimtes voor flexwerkers, maar het is hier niet altijd even stil. Ook op dagen dat je vanuit huis werkt heb je een rustige werkplek nodig zonder te veel afleiding van huisgenoten of buren.
  3. Tekort aan vrije werkplekken; organisaties hebben vaak vrije werkplekken waar je rustig kunt werken, maar het is balen als je op kantoor aankomt en al deze plekken zijn bezet.
  4. Minder zekerheid; het kan zijn dat je als flexwerker niet zeker bent van je werkuren en hierdoor je inkomen.
  5. Stressvolle werk-privébalans; sommige thuiswerkers raken snel afgeleid of kunnen het werk juist niet goed neerleggen.

Niet alles is dus rozengeur en maneschijn. Maar als jij communicatief sterk bent, een gezonde dosis aan toewijding en doorzettingsvermogen hebt en flexibel bent ingesteld kan flexwerken je veel profijt brengen.

Flexwerk en de wet

Om flexwerkers te beschermen tegen misbruik van werkgevers is in 1998 – hybride werken is niks nieuws – de Flexwet aangenomen. Deze regels zijn in 2015 versterkt met de wet Werk en Zekerheid. Zo mogen organisaties in een periode van 24 maanden maar drie keer een tijdelijk contract aanbieden; het vierde contract binnen deze tijd moet een vast contract zijn. Loopt jouw tijdelijke contract af? Dan moet de werkgever je minstens een maand van tevoren laten weten dat deze niet verlengd wordt. Daarnaast moeten werkgevers een vast aantal uren aanbieden aan werknemers met een nulurencontract die een jaar of langer in dienst zijn.

Word flexwerker met behulp van Monsterboard

Past flexibel werken binnen jouw positie en ben jij gemotiveerd en toegewijd? Flexibel werken is ideaal als je opzoek bent naar meer balans in je werk- en privéleven. Als jij flexwerker bent of erover na zit te denken, maak dan een gratis profiel aan op Monsterboard. Wij sturen flexwerk- en carrièreadvies naar je door en je vindt bij ons de meest recente én flexibele vacatures.